Dni detskej knihy 2018

Krajská knižnica v Žiline, organizácia v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja, v spolupráci s mestom Žilina, BIBIANOU, medzinárodným domom umenia pre deti a Slovenskou sekciou IBBY (Board on Books for Young People) sú hlavnými organizátormi 35. ročníka festivalu Dni detskej knihy, najväčšieho celoslovenského festivalu detskej literatúry. Festival sa každý rok koná v inom meste a zúčastňujú sa ho desiatky najvýznamnejších slovenských spisovateľov pre deti, ilustrátorov a odborníkov v oblasti detskej literatúry. V tomto roku, v dňoch 17.- 19. apríla, sa festival bude konať v Žiline. Festival z verejných zdrojov podporili Fond na podporu umenia (hlavný partner) a Žilinský samosprávny kraj.

„Hlavným cieľom festivalu je podpora čitateľskej gramotnosti detí, ktorej problematika najmä v súčasnosti rezonuje v našej spoločnosti. V dobe, kedy deti uprednostňujú informačné technológie, je dôležité podporovať takéto projekty a ponúknuť deťom  iné alternatívy trávenia voľného času a ukázať im, že knihy vzdelávajú i zabávajú,“ povedala Katarína Šušoliaková, riaditeľka Krajskej knižnice v Žiline.

 Medzi pozvanými hosťami sú autori a ilustrátori kníh, ktoré boli ocenené ako najlepšie a najkrajšie detské knihy vydané v roku 2016. Svoju účasť na festivale potvrdili: Peter Glocko, Peter Karpinský, Hana Košková, Barbora Kardošová, Lenka Vymazalová, Martin Vanek, Daniel Pastirčák, Toňa Revajová, Pavol Weiss, Ľubomír Feldek, Beáta Panáková, Pero Le Kvet, Janka Necpalová, Marta Pažická, Katarína Mikolášová, Martin Kellenberger, Juraj Martiška, Ľubo Paľo, Stanislav Lajda, Tomáš Cíger, Martina Matlovičová, ako aj zástupcovia vydavateľstiev, ktoré víťazné knihy vydali.

Programom festivalu v Žiline budú stretnutia s tvorcami detských kníh, besedy a tvorivé dielne, ktoré budú prebiehať nielen v knižnici a v školách na území mesta a v jeho blízkom okolí, ale aj v ďalších kultúrnych inštitúciách v meste (Mestské divadlo Žilina, Rosenfeldov palác, Nová synagóga Žilina, Ateliér Stanice Záriečie, Labyrint – centrum pohybu a tanca). Festival bude slávnostne otvorený v Mestskom divadle v utorok 17. apríla o 10:30. Súčasťou festivalu bude i niekoľko jedinečných výstav, vyhodnotenie národného kola medzinárodnej literárno-výtvarnej výtvarnej súťaže detí Tvoríme vlastnú knihu, ako aj celoslovenský odborný seminár pre prácu s detským čitateľom. Popri besedách s tvorcami kníh sa teda odborná verejnosť dozvie aj ako knihy priblížiť tým najmladším.

Srdečne vás pozývame.

Fotografie z festivalu nájdete v galérii.

Vložiť komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.