Ako sme s deťmi objavovali knihy

Krajská knižnica v Žiline, organizácia v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja, v spolupráci s mestom Žilina, BIBIANOU, medzinárodným domom umenia pre deti a Slovenskou sekciou IBBY (Board on Books for Young People) zorganizovali už 35. ročník festivalu Dni detskej knihy. Festival z verejných zdrojov podporili Fond na podporu umenia (hlavný partner) a Žilinský samosprávny kraj a konal sa pod záštitou predsedníčky Žilinského samosprávneho kraja Ing. Eriky Jurinovej. Na najväčšom celoslovenskom festivale detskej knihy sa zúčastnilo viac ako dve desiatky tvorcov detských kníh: spisovateľov, ilustrátorov, zástupcov vydavateľstiev. Počas troch dní sa na spoločných stretnutiach streli s dvoma tisíckami detí zo Žiliny a okolia. Súčasťou festivalu bola aj vyhodnotenie národného kola medzinárodnej slovensko-poľsko-českej literárno-výtvarnej súťaže detí Tvoríme vlastnú knihu.

Festival bol slávnostne otvorený 17. apríla na ceremoniáli v Mestskom divadle v Žiline. Na sprievodnom programe sa podieľali mladé basketbalistky z Basketbalového klubu mládeže Žilina, folkloristi z Detského folklórneho súboru Stavbárik, Žilinské mažoretky Diana a baletky z Baletnej školy Pointe.

„Dni detskej knihy sú sviatkom. Sviatkom, kedy spisovatelia odídu od počítačov, maliari z ateliérov a aj deti zdvihnú zrak od mobilov a počítačov. Taký zázrak sa stal a v jednom meste sa stretlo naraz toľko ľudí, ktorí detské knihy píšu, ilustrujú, čítajú, ktorí s nimi pracujú.“ povedala spisovateľka Toňa Revayová vo svojom príhovore.

Deti sa s tvorcami kníh stretli na besedách, na ktorých hovorili o knihách, ktoré získali ocenenie Najlepšie a najkrajšie knihy Slovenska 2016. Spisovatelia hovorili o svojich zážitkoch s knihami, prečo sa rozhodli písať práve pre deti a aj o tom, kde hľadajú inšpiráciu. Ilustrátori sa o svoje umenie podelili nielen na besedách, ale aj na tvorivých dielňach. Malým umelcom pomáhali prekonávať strach z veľkého bieleho papiera.

Ilustrácia dáva knihe život. Keď som bol malý, čítal som najskôr obrázky. Keď som sa naučil čítať, hľadal som, či ujo ilustrátor neurobil pri kreslení chybu a nenamaľoval blonďavej princeznej čierne vlasy. A keď som bol ešte väčší, začal som ilustrácie obkresľovať,“ spomínal akademický maliar Stanislav Lajda.

Tvorcovia kníh mohli obdivovať aj detské dielka, ktoré boli prihlásené do súťaže Tvoríme vlastnú knihu. Deti mali za úlohu „prepísať“ svoju obľúbenú rozprávku. Písali o tom, ako Červená čiapočka zjedla vlka, ako princezná vyslobodila princa, či ako repka ťahala dedka. Knižnicu počas festivalu ozdobili výstavy prác študentov Súkromnej strednej umeleckej školy v Žiline, ilustrácie Stanislava Lajdu a Kataríny Gasko a výstava najkrajších a najlepších detských kníh jari, leta, jesene a zimy 2016 na Slovensku. Koncert Petra Vaňoučka, Zuzany Burianovej a Matúša Dobeša v priestoroch knižnice potešil ucho aj toho najnáročnejšieho diváka.

 

 

 

 

 

Posledný deň festivalu bol určený najmä odbornej verejnosti – knihovníkom a učiteľom. „Seminár Knižnica v živote dieťaťa chce posunúť myšlienku Dní detskej knihy ďalej. Detská kniha je krásna, ale musíme  ju deťom vedieť pútavo prezentovať. Nielen o dôležitosti čítania, ale aj o práci s detským čitateľom nám hovorili hostia z celého Slovenska“ uzavrela riaditeľka knižnice Katarína Šušoliaková.

Festival síce skončil, ale práca knihovníkov neustáva. Každý mesiac sú pre vás v knižnici pripravené nielen detské čitateľské kluby, ďalšie besedy s autormi a tvorivé dielne. Do čítania, priatelia!

Mgr. Anna Berthotyová, koordinátorka  kultúrno-výchovnej činnosti

Fotogaléria: Dni detskej knihy 2018

Vložiť komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.