Žilinský rekord v čítaní prekonaný

Pod záštitou Linky detskej istoty pri SV UNICEF sa uskutočnil už v poradí 11. ročník detského čitateľského maratónu, ktorý sa realizoval na rôznych miestach po celej Slovenskej republike. Krajská knižnica v Žiline, organizácia v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja, sa prezentovala v OC Aupark Žilina.

Hoci celoslovenský rekord prekonaný nebol, čitateľského maratónu sa zúčastnilo 38 853 detí. Aj v tomto roku sa čítalo na viacerých miestach Slovenska, a to v stredu 30. mája 2018 od 9.00 do 15.00 h. Krajská knižnica v Žiline prekonala žilinský rekord z minulého roka počtom čítajúcich 222.

Program okrem čítajúcich detí obohatili sprievodným slovom riaditeľ Mestského divadla Žilina Anton Šulík, canisterapeutka Martina Michalková z neziskovej organizácie Zmysel života a spisovateľ a knihovník Goran Lenčo.

Kniha, to je dar. Naučiť sa čítať, dozvedieť sa z kníh niečo, vzdelávať sa, zmúdrieť, stať sa kultúrnym človekom,“ vyjadrila sa Oľga Feldeková, krstná mama projektu.

Projekt „Čítajme si…“ má ambíciu posilniť aktivity, ktoré podporujú čítanie u detí, pretože pre rozvoj osobnosti dieťaťa i mladého človeka má kniha nenahraditeľný význam. Pomáha poznať hodnoty, rozlišovať dobro od zla, akceleruje rozvoj reči a slovnej zásoby. Vytvára priestor pre tvorivosť, dáva možnosť v ohraničenom čase na identifikovanie sa s postavami, ponúka chvíle intimity, možnosť byť sám so sebou, relaxovať. Dáva možnosť naberať množstvo informácií, inšpirácií, vedomostí, porozumieť pojmom.

Mgr. Anna Berthotyová, koordinátor kultúrno-výchovnej činnosti

Viac fotiek nájdete vo fotogalérií.

Vložiť komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.