Výstava Pred a Po otvorená do 8.2.2019

Pred necelými dvoma týždňami bola v Krajskej knižnici v Žiline sprístupnená výstava humoru a karikatúr, nazvaná „PRED a PO“. Výstava je z vybraných kresieb – od minulého storočia, cez rozdelenie Československa (čo napovedá aj názov výstavy) až do dnešných dní – od autorov Vladimíra Jiránka a Fedora Vica. Skompletizoval ju druhý z uvedenej česko-slovenskej dvojice – Fedor Vico. Ten stále aktívne pôsobí so svojimi synmi a bratom pri pravidelnom vydávaní humoristického časopisu BUMERANG – od roku 2014 samostatne nepredajnej prílohy sobotňajšieho vydania denníka Šport. Z pohľadu staršej generácie by sa o Bumerangu dalo uvažovať aj ako o obsahovom pokračovaní časopisu ROHÁČ či DIKOBRAZ.

Dôvodom pre vznik výberu kresieb v podobe putovnej výstavy boli rozhodujúce existenčné okamihy a ich spoločenské porovnávanie či hodnotenie vtedy a v súčasnosti. Súbežne s tým pociťoval Fedor Vico aj potrebu pripomenúť tvorbu svojho už nežijúceho priateľa karikaturistu. Výstava je teda zároveň osobnou spomienkou na karikaturistu Vladimíra Jiránka, ktorého publikačná činnosť je verejnosti veľmi známa. Vernisáž sa uskutočnila 10. januára a výstava je otvorená len do 8. februára 2019,

Verejnosť má možnosť pripomenúť si nedávne dejiny oboch našich národov a taktiež ako možnosť porovnať vývoj štátov, v ktorých žijeme.  História je na tejto ojedinelej putovnej výstave predkladaná humornou formou a s nadhľadom karikaturistom vlastným.

Výstava bola prvý krát otvorená už v roku 2012 ako súčasť historickej pripomienky 100.výročia založenia spoločného štátu. Záujemci ju obdivovali už na viacerých miestach – Praha, Olomouc, Ostrava, Stropkov, Prešov, Brno, Bratislava, Kremnica (kde bola uvedená ako súčasť festivalu Kremnické gagy), Piešťany. Jej prostredníctvom je vyslovené uznanie za kvantitu i kvalitu autorskej spolupráce a tvorby Vladimíra Jiránka a Fedora Vica pre našu spoločnosť. Lebo všetci vieme, že humor nám nadľahčuje aj ťažšie životné situácie a je jeho žiadúcou súčasťouvyužite teda možnosť zasmiať sa i poučiť sa v Krajskej knižnici v Žiline

Vložiť komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.