Vlci v knižnici

Žilina, 27. 3. 2019

Kde bolo, tam bolo, boli raz traja „bratia“, ktorí žili v lese. Mali veľké zuby a pazúre a preto sa ich každý bál. Žili skryto a málokto  poznal ich skutočný život. Napísalo sa o nich mnoho rozprávok a príbehov. Projekt „Ako vlk Nezožral Červenú čiapočku“ je súčasťou cyklu „Príbehy troch šeliem“, ktorý chce verejnosti priblížiť veľké šelmy žijúce na Slovensku. Tento projekt je spoločnou prácou Štátnej ochrany prírody Slovenskej republiky, Správy Národného Parku Malá Fatra, Školy ochrany prírody a Krajskej knižnici v Žiline, organizácie v pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja.

„Hlavným poslaním súťaže je „zlepšiť reputáciu šeliem“, teda navodiť pozitívnu asociáciu pri zmienke o veľkých šelmách, ktoré obývajú naše lesy. Poslaním projektu je v neposlednom rade aj zlepšenie a rozvíjanie čitateľskej gramotnosti a tvorivosti cieľových skupín,“ povedala Gabriela Kalašová, zodpovedná za environmentálnu výchovu v Národnom parku Malá Fatra.

Deti už niekoľko mesiacov posielali do knižnice svoje dielka, ktorými mali prerozprávať príbeh Červenej čiapočky. Mali vymyslieť, ako by sa to mohlo stať, keby vlk dievčatko nezožral. Tým by sa trochu očistilo meno vlka, ktorý v skutočnosti ľudí ani neloví. Výstava diel detí bude otvorená 3. apríla a nainštalovaná bude na oddelení literatúry pre deti a mládež v Krajskej knižnici v Žiline do konca mesiaca.

Zavŕšením projektu budú besedy pre školy a verejnosť počas „Dňa vlka“, ktorý bude v stredu 3. apríla v Krajskej knižnici v Žiline. V dopoludňajších hodinách sa uskutočnia dve zážitkové čítania pre materské školy pod názvom Po stopách vĺčika a prezentácia o vlkoch pre žiakov základných škôl. Sprievodným programom by ako prekvapenie mala byť návšteva Červenej čiapočky – Martiny Michalkovej z neziskovej organizácie Zmysel života, ktorá poskytuje služby v oblasti intervencie s asistenciou psov v Žilinskom kraji.

Beseda pre verejnosť začne o 17:00. Pracovník Správy Národného parku Malá Fatra Mgr. Tomáš Fajs, ktorý bude rozprávať o situácii vlka v Malej Fatre. Súčasťou prezentácie budú zábery z fotopascí, informácie o stave vlkov, či možná prevencia škôd na majetku.

„Vedecký výskum nám môže pomôcť pochopiť skutočný život šeliem, ktoré obývajú naše lesy. Pozitívna publicita v regiónoch s trvalým výskytom šeliem je osobitne dôležitá, keďže v týchto regiónoch často dochádza ku konfliktným situáciám medzi šelmou a človekom. Slovenské populácie týchto šeliem patria k najväčším v rámci Európskej únie a sú významné z hľadiska ich možného opätovného prirodzeného šírenia do území, kde boli v minulosti vyhubené. Každá aktivita vedúca k pozitívnemu informovaniu o veľkých šelmách je preto mimoriadne dôležitá,“ doplnila Gabriela Kalašová.

Projekt Príbehy troch šeliem by mal pokračovať budúci rok témou medveďa a v roku 2021 témou rysa. Srdečne vás pozývame objaviť krásu vlkov v stredu, 3. apríla v Krajskej knižnici v Žiline.

 Mgr. Anna Berthotyová, koordinátorka  kultúrno-výchovnej činnosti Krajskej knižnice v Žiline.

Vložiť komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.