Otvorenie výstavy: Fotolitera 2019/II

Fotolitera 2019/II – výstava

Žilina, 6. 11.2019

Nie práve každodenný nápad spojiť fotografiu s poéziou vznikol v myšlienkach  Jana Týca,  vedúceho skupiny FOTO, Českého zemského zväzu FISAIC – Medzinárodná federácia  pre kultúru a voľný čas železničiarov.  Fotografovia vytvorili svoje práce na základoch poézie členov literárnej sekcie v Prahe. Bolo to náročné, ale výsledok určite prekonal aj očakávania samotných tvorcov, aj členov komisie, ktorá práce na výstavu FOTOLITERA 2019/II vyberala. Výstava je  spoločným projektom členov skupiny Foto a Literáti Českého zemského zväzu FISAIC. V prvom projekte sa literáti nechali ku svojej poézii inšpirovať fotografiami a v druhom projekte naopak  fotografovia vytvorili svoje fotografie na vybranú poéziu.

Krajská knižnica, inštitúcia v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja, je právom hrdá na skutočnosť, že  4. novembra 2019 vernisáž výstavy Fotolitera 2019/II mala svoju premiéru  práve v jej priestoroch.

Fotografia v poézii alebo poézia vo fotografii? Všetci by sme určite váhali, ako by sme výstavu nazvali. Áno,  nakoniec to je  výstava fotografií a poézie, vlastne fotografie, ktoré vznikli na základoch poézie, pretože táto výstava je založená  na rovnosti textu a obrazu. Príďte a presvedčte sa o tom všetci, či to tak je.

Všetci záujemcovia si výstavu Fotolitera 2019/II môžu  prísť pozrieť do Krajskej knižnice v Žiline do konca mesiaca november. Ste srdečne pozvaní.

Janka Zurovacová, knihovníčka, Krajská knižnica v Žiline

Vložiť komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.