Knižnica v živote dieťaťa – IV. ročník

Pozývame Vás na celoslovenský odborný on-line seminár Knižnica v živote dieťaťa – IV. ročník, zameraný na úlohu knižnice, školy a rodiny a ich vzájomná synergia v záujme rozvoja čitateľstva detí. Odborný seminár z verejných zdrojov podporili Fond na podporu umenia.  

Na podujatie je nevyhnutné sa prihlásiť prostredníctvom tohto formuláraPrihlasovací formulár Knižnica v živote dieťaťa – IV. ročník. Link pre on-line podujatie Vám bude zaslaný po prihlásení sa na seminár.

Program podujatia

8:45 – Mgr. Katarína Šušoliaková, Krajská knižnica v Žiline – Privítanie účastníkov

9:00 – Doc. Ing. Miriam Šebová, PhD., Technická univerzita v Košiciach

  • Knižnice a čitateľské trendy v číslach a dátach
  • Európske a slovenské trendy v čítaní, Postoje detí ku čítaniu, Slovenské verejné knižnice, Čo funguje a ako ďalej.

9:45 – PhDr. Ľudmila Hrdináková, PhD., Univerzita Komenského v Bratislave

  • Čitateľská motivácia – nekonečný príbeh
  • Knižnica, dieťa a čítanie. Čítanie podľa Matúša – čitateľská motivácia dieťaťa a tzv. Matúšov efekt. Strategické postavenie knižnice v čitateľskej motivácii dieťaťa. Možnosti a metódy aktivizácie vnútornej motivácie dieťaťa k čítaniu. Možnosti a metódy aktivizácie vonkajšej motivácie dieťaťa k čítaniu.

Prestávka

10:45 – Mgr. Tibor Hujdič, propagátor čítania detí a deťom, kníhkupec, pán „Mrkvička“

  • Prehľad inšpiratívnych aktivít pre knihovníkov a učiteľov zameraných na podporu záujmu o čítanie u detí
  • Čo môže urobiť knihovník, aby učitelia(aj fyziky či chémie) radi chodili so žiakmi do knižnice? Čo môže urobiť učiteľ, aby rodičia čítali svojim deťom? Čo môže urobiť knihovník, aby do knižnice prišli rodičia, ktorí tam sami od seba neprídu? A čo môžu urobiť učitelia a knihovníci pre deti, ktoré majú s čítaním problém?

Prestávka na obed

12:15 – Mgr. Timotea Vráblová, PhD., Centrum detskej literatúry, čítania a SK IBBY, vedecká pracovníčka

  • Stretnime sa v priestore knihy
  • O tom, prečo a ako vystúpiť “z matrixu” pragmatického čítania pre získavanie informácií a začať čítať tak, aby sme (sa) mohli hlbšie spoznávať. A tiež o tom, ako sa v priestore knihy vzájomne stretávať a spoznávať. Kombinovaný výklad s praktickou činnosťou (interakcia s účastníkmi).

13:00 – Mgr. Igor Válek, spisovateľ, básnik, propagátor detského čítania

  • Kolotoč s Dobšinským alebo hravá „učebnica“ literatúry a vlastivedy
  • Prednáška a ukážka z autorovho rukopisu onedlho vychádzajúcej knihy, vďaka ktorej detskí čitatelia stretávajú tvorcov kníh v autentickom prostredí ich pracovní a samotných kníh. Odohrávajúcich sa na konkrétnych miestach Slovenska v spoločnosti hrdinov príbehov. Škola hrou je stále „in“. Ideálny priestor na skĺbenie synergie škola – rodina – knižnica vo výsledku čitateľská gramotnosť a čítanie s porozumením.

Vložiť komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.