Krajská knižnica v Žiline a rodinný preukaz

Krajská knižnica v Žiline sa teší z návštevy rodín – a ponúka im rodinný preukaz

Ako jedna z prvých knižníc v kraji Krajská knižnica v Žiline zaviedla v minulom roku  tzv. rodinný preukaz, ktorý finančne zvýhodňuje prístup k informáciám a dokumentom pre členov rodiny. V súčasnosti knižnica v súlade so stratégiou  rozvoja  kraja Žilinský kraj 22+  tvorí s ostatnými regionálnymi knižnicami predvoj medzi inštitúciami v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja, v ktorých už je alebo sa plánuje zaviesť rodinné vstupné.

Aký je jeho princíp?  Vysvetľuje riaditeľka knižnice Katarína Šušoliaková„Napr. zamestnaná matka by pri registrácii za čitateľa platila v knižnici plné zápisné 5 € a za svoje  dve deti od 6 -15 rokov zápisné po 2 €. V prípade záujmu o knižničné dokumenty by otec v tejto rodine mal zrealizovať svoju vlastnú registráciu, keďže preukaz je neprenosný;  pri nej by aj on zaplatil ďalších 5 €. Ak to spočítame, rodinu by navštevovanie knižnice stálo spolu 14 €. Samozrejme, pri prepočte sumy na celý rok a množstvo kníh, časopisov, spoločenských  hier, či ďalších špeciálnych dokumentov, ktoré by si za tento čas mohla rodina požičať, to nie  veľa. Ale predsa len, aj takáto suma môže rodinný rozpočet nárazovo zaťažiť. Preto rodinke ponúkame rodinný preukaz: mama alebo otec sa zapíše za plné zápisné 5 € a všetci ostatní spomínaní členovia rodiny zaplatia za preukaz 1 €. Výsledkom teda je, že v rodinnej kase v tomto prípade ostane o 6 € viac, ktoré môže použiť na iné, čo potrebuje. Rodinné preukazy nemajú len finančný efekt, sú aj dôležitým motivačným prvkom. Väčšina dospelých si uvedomuje dôležitosť čítania. Skúsenosť je taká, že ak rodičia čítajú, vedú k čítaniu aj svoje deti. A čítanie dieťaťa, čítanie s porozumením, je základným predpokladom pre jeho ďalšie vzdelávanie.“

Bez rodičov sa deti do knižnice dostávajú ťažšie. Spokojný otec alebo mama radi privedú do knižnice svojho potomka. Oni sami si v nej môžu oddýchnuť a vzdelávať sa a so svojimi deťmi môžu tráviť dôležité a jedinečné chvíle hlava pri hlave, plece pri pleci nad dobrou knihou, hračkou či spoločenskou hrou. A čo im teda knižnica ponúka? Najvyššie poschodie centrálnej knižnice je vyhradené najmenším a ich rodičom. Pokiaľ by sa nechceli túlať po knižnici sami, knihovníčky ich radi privítajú v kluboch, určených malým deťom a ich rodičom, napr. Knihuľka, Let´s read kids, Biblosko a ďalšie. Staršie deti môžu navštevovať klub Hermes, Novalis, či Klub N.

Od septembra 2017, kedy krajská knižnica začala rodinný preukaz ponúkať, sa v knižnici zaregistrovalo 104 rodín. Tešíme sa na ďalšie rodiny.

Vložiť komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.