Týždeň slovenských knižníc v Krajskej knižnici v Žiline 4.–9. marca 2019

Prvý marcový týždeň nie sú len školské jarné prázdniny, ale Krajská knižnica v Žiline, organizácia v pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja, začína aj Týždeň slovenských knižníc (TSK). Pre návštevníkov knižnice sú pripravené rôzne besedy, tvorivé dielne pre deti, veľká burzu kníh, knižničné hliadky, deň otvorených dverí a mnoho ďalších podujatí.

Žilinská knižnica sa do národnej akcie zapája už jubilejný 20-krát. „Snažíme sa takto poukázať na svoje nezastupiteľné miesto v oblasti kultúry a vzdelávania a prilákať do prostredia kníh, tlače a moderných informačných médií, tradičných aj nových používateľov,“ povedala Katarína Šušoliaková, riaditeľka Krajskej knižnice v Žiline.

Týždeň slovenských knižníc sa uskutoční v dňoch od 4. marca do 9. marca 2019 pod spoločným mottom Knižnice pre všetkých. „TSK nemení svoj základný cieľ. Pozitívne zviditeľňovať knižnice ako kultúrne a vzdelávacie inštitúcie prostredníctvom najrozmanitejšieho spektra aktivít a podujatí,“ doplnila Katarína Šušoliaková. V súčasnosti knižnice na Slovensku nadväzujú na svoje historicky overené miesto v spoločnosti. Sú modernými inštitúciami, ktoré v dostatočnej šírke dokážu poukázať na svoj aktívny podiel na spoločenskom rozvoji obce, mesta, regiónu i kraja. Okrem základných služieb ponúkajú stretnutia so spisovateľmi, prekladateľmi, ilustrátormi, zážitkové čítania, autorské čítania, rôzne formy diskusií a besied o literatúre, ale aj nové formy práce s knihou, veľa zaujímavého, nového, poučného i zábavného pre svojich čitateľov, používateľov a návštevníkov.

Tento rok TSK pripadol na jarné prázdniny v našom kraji a tomu sme prispôsobili aj program. Každý pracovný deň o 10:00 bude pre deti od štyroch rokov pripravené zážitkové čítanie na inú tému. V pondelok sa porozprávame O ďalekých krajinách, v utorok pocestujeme Z rozprávky do rozprávky, v stredu si povieme, ako sa starať o naše Zúbky, vo štvrtok si zopakujeme Dopravné pravidlá a v piatok Slušné správanie. Počas celého týždňa na deti čaká ešte jedno prekvapenie. „Detskému čitateľovi ponúkame zápisné na 365 dní bezplatne. Využiť ho môžu deti do 15 rokov, vrátane,“ povedala riaditeľka

Navyše, tí, čo budú počas celého týždňa prichytení pri čítaní v uliciach mesta knihovníčkami z Knižničnej hliadky získajú poukaz na bezplatné zápisné do knižnice na jeden rok. Spoznáte ich jednoducho – na hrudi budú mať označenie: Knižničná hliadka.

Na popoludnie sme pre čitateľov pripravili taktiež bohatý program. V utorok o 16:00 nám Gabi Sagalová predstaví svoju zbierku básní Liečivé čítanie. V stredu o 16:30 nám Marina Čarnogurská a Peter Čaplický porozprávajú o jednom z klasických diel čínskej literatúry Sen o červenom pavilóne. Ak by bolo čitateľom ľúto, že nemôžu s deťmi cestovať do ďalekých krajín, môžu sa v stredu o 16:50 pridať k stretnutiu British reading club kde sa o 16:50 vydáme na Guliverove cesty. Vo štvrtok na Tvorivom klube o 13:15 budeme vyrábať 3D pohár z korálikov, o 15:00 sa môžete zahrať na Klube spoločenských hier a o 17:00 nám Dalimír Hajko predstaví svoju knihu Slovenské provokácie. V piatok o 16:30 budeme so Zuzanou Grochalovou cestovať skútrom po Indonézii.

Pravdaže, celý týždeň bude patriť knihám. Pre Žilinčanov preto pripravujeme veľkú Burzu kníh. Stačí prísť do knižnice a vybrať si jeden či viac z vyradených titulov.

Srdečne vás pozývame.

Mgr. Anna Berthotyová, koordinátorka  kultúrno-výchovnej činnosti Krajskej knižnice v Žiline ; Žilina, 19. 2. 2019

Vložiť komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.