V piatok v knižnici nocovalo 43 detí!

Krajská knižnica v Žiline, 29.3.-30.3. 2019

Nočný piatok sa v  knižniciach na Slovensku niesol v mene jedného z najväčších rozprávkarov všetkých čias – Hansa Christiana Andersena.  Konala sa totiž Noc s Andersenom a deti sa cez rozprávkovú noc takto stretli v Krajskej knižnici v Žiline už po 14 krát!

Kedy Noc s Andersenom začala?  V roku 2000 dve knihovníčky v Uherskom Hradišti prenocovali v knižnici s 20 deťmi. Myšlienka sa všetkým tak zapáčila, že sa šírila najskôr po Česku, potom po Slovensku a dnes už deti nocujú naraz v jednu noc v Poľsku, Slovinsku, Chorvátsku, Srbsku, Bulharsku, Grécku, Veľkej Británii, Nemecku, Dánsku, Novom Zélande, Malte, Španielsku, Portugalsku, Švajčiarsku, Francúzsku, Taliansku…

Ako to vyzeralo v roku 2019?  Nocovalo sa na 234 miestach na Slovensku a celkovo na 1 764 miestach v 21 krajinách. Spolu bolo v knižniciach, školách a iných spáčskych miestach 98 tisíc detí a dospelých!!

A ako to vyzeralo v  Žiline? V knižnici nocovalo 43 detí a vôbec nešlo o spanie! Deti sa spolu zabávali, rozprávali a neformálnym spôsobom aj učili. Veď od tejto noci už určite každé z nich vie, kto bol Andersen, aké rozprávky písal a čo pre svet rozprávok znamenal. Škaredé kačiatko či Dievčatko so zápalkami sa im už istotne nestratia z hlavičiek.

Ale čo deti potešilo rovnako, boli zvieratká v knižnici. Maťka Michalková z občianskeho  združenia Zmysel života prišla so svojimi štvornohými kamarátmi a predviedla deťom krásny program so psíkmi, o psíkoch a dokonca aj o tých, ktorých psíky liečia. Potom si deti samé pripravili malé občerstvenie a prešli sa po Bulvári s lampiónmi v rukách. Pred polnocou  pozdravili Andersenov stromček, ktorý bol zasadený v parčíku za knižnicou na jednom z prvých nočných pobytov v knižnici a zaželali mu všetko dobré do ďalšieho roka života.

No a čo bude o rok v noci 27.3.2020? Predsa sa stretneme v knižnici opäť. Nielen v Žiline, nielen na Slovensku, ale možno už všade?

Zuzana Mjartanová, Krajská knižnica v Žiline

Vložiť komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.