Prednášky: Príbeh slovenskej hymny a Keď národ umieral

Dovoľujeme si Vás pozvať na vzdelávacie prednášky 20. mája 2019 v Krajskej knižnici v Žiline. Prednášať bude promovaný historik a riaditeľ Oravskej knižnice Antona Habovštiaka v Dolnom Kubíne – Peter Huba.

Prednášky sú určené predovšetkým študentom stredných škôl, sú však otvorené aj pre verejnosť (počet miest je obmedzený). V prípade záujmu väčšieho počtu ľudí prosím kontaktujete Boženu Sobolovú na emailovej adrese: sobolova@krajskakniznicazilina.sk

Príbeh slovenskej hymny (9:00 – 10:00)

Snahy o prijatie nového spisovného jazyka Ľudovítom Štúrom. Jeho nútený odchod z Evanjelického lýcea v Bratislave. Reakcia študentov na tento čin. Vznik hymnickej piesne Nad Tatrou sa blýska a jej osudy, vrátanie spochybnenia jej autorstva.

Keď národ umiera (10:30 – 11:30)

Obraz druhej polovice 19. storočia. Vyvrcholenie maďarizačného tlaku po roku 1867, keď bola zakázaná Matica Slovenská a zrušené slovenské gymnáziá. Je to jedno z najťažších období v slovenských dejinách. Išlo o existenciu národa.

Vložiť komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.