Sibírske siroty – krst knihy

Žilina, 6.5. 2019

25. apríla 2019 sa v Krajskej knižnici v Žiline uskutočnila prezentácia knihy cestovateľa Pavla Viteka Sibírske siroty – Bajkalsko-amurská magistrála. Kniha je voľným pokračovaním cestopisu o Transibírskej magistrále a ponúka pútavý obraz  nielen krásnej a  drsnej prírody, ale aj opis jednotlivých miest a ich obyvateľov.  Nová publikácia obsahuje viac ako štyristo unikátnych fotografií, ktoré mapujú cestu po najkrajšej ruskej železnici. Čitateľ sa okrem iného dozvie, aké jedlá sa podávajú počas cesty vlakom  alebo ako vyzerá supermarket v Komsomoľsku.  Železničná trasa prechádza pohoriami  Východnej Sibíri a Ďalekého Východu a končí až na brehu Tatárskeho prielivu, odkiaľ je na dohľad  ostrov Sachalin.

Podujatie, ktorého moderátorom bol redaktor televíznych novín Marián Lechan, otvorila riaditeľka Krajskej knižnice v Žiline Katarína Šušoliaková. Krstným otcom cestopisu bol známy slovenský hokejista Dominik Graňák.  Krst knihy sprevádzal aj hudobný sprievod Igora Cvacha, ktorý dotváral celkovú atmosféru. Pavol Vitek v dialógu s moderátorom podujatia Mariánom Lechanom prezradil  informácie nielen o novej knihe, ale odhalil aj čo – to zo svojho súkromia. V závere podujatia sa dostalo aj na otázky publika, ktoré zaujala predovšetkým téma cestovania na Ďaleký Východ. V ére mobilných telefónov a internetu podlieha čaru cestovania po tejto trase čoraz viacej dobrodruhov a ľudí s túžbou uniknúť  z  uponáhľaného sveta modernej spoločnosti niekam do pokojnejších miest, ktoré majú bližšie k prírode. Autor knihy sa veľmi ochotne podelil o svoje cestovateľské zážitky s publikom, ktoré odchádzalo z podujatia plné pozitívnych dojmov.

PhDr. Miloš Zvrškovec, knihovník

Vložiť komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.