Prečo nemôžeme momentálne požičiavať knihy?

Milí čitatelia,
pýtate sa, prečo Vám nemôžeme požičať knihy, ak dodržíme bezpečnostné opatrenia? Tu je naša odpoveď:

Situácia súvisiaca so šírením koronavírusu výrazne ovplyvňuje aj činnosť knižníc. V súlade s opatreniami súvisiacimi s ochranou života a zdravia sú knižnice aktuálne pre verejnosť zatvorené, služby vyžadujúce fyzický kontakt sú zastavené. Nás knihovníkov veľmi mrzí, že Vám nemôžeme knihy požičiavať práve v tomto období, keď mnohí z Vás majú na čítanie a vzdelávanie viac času.

Úrad verejného zdravotníctva SR nariadil 29.3.2020 opatrenia s platnosťou od 30.3.2020, v ktorých sú v písm. A) vymenované výnimky pre poskytovanie služieb prevádzkami. Služby knižníc sa v rámci týchto výnimiek nenachádzajú.

http://www.uvzsr.sk/docs/info/covid19/Opatrenie_UVZ_SR_%20final_uzatvorenie_prevadzok_rezimove_opatrenia_HH_SR_29032020.pdf

To znamená, že knižnica nemá žiadne povolenie poskytovať akékoľvek fyzické služby verejnosti.

Nerešpektovanie opatrenia je správnym deliktom podľa § 57 ods. 33 písm.

a) zákona č. 355/2007 Z. z., za ktorý príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva uloží pokutu podľa § 57 ods. 41 písm. a) zákona č. 355/2007 Z. z. vo výške do 20 000 eur.

Knižnice sa obrátili na Ministerstvo kultúry SR, ktoré v súčinnosti s krízovým štábom a hlavným hygienikom SR pripravuje pre knižnice usmernenie.

Odporúčame Vám využívať voľne prístupné elektronické knihy, zdroje nájdete na stránke knižnice: https://www.krajskakniznicazilina.sk/index.php/2020/03/26/e-zdroje/

Budeme radi, ak budete sledovať tiež online podujatia, ktoré pre Vás priebežne pripravujeme.

Veríme, že nám zachováte Vašu priazeň.

Vaši knihovníci

Vložiť komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.