Noc s Andersenom 2020

Žilina, 22. október

Spoločným čítaním si každoročne na začiatku apríla deti pripomínajú narodenie dánskeho rozprávkara Hansa Christiana Andersena.  Knižnice pozývajú deti do svojich priestorov, aby zažili čítanie v knižnici a knihy úplne iným spôsobom, v noci. Počas nej si deti spoločne čítajú,  vyrobia si niečo zaujímavé na pamiatku a zažijú krásnu rozprávkovú noc. Prvýkrát má Slovensko aj ambasádorku Noci s Andersenom, je ňou speváčka Dara Rolins. A prečo sa tak rozhodla? Ako sama povedala, má sa čítať aj v dobe elektronických vymožeností a aplikácií a kniha je najzmysluplnejšou formou zábavy. Tvrdí to aj na základe vlastných skúseností, keďže má doma 11-ročnú slečnu, ktorá rada číta.  Chce tým apelovať na rodičov a ich deti, aby viac čítali. V roku 1983 naspievala aj pesničku Pán Andersen.

Krajská knižnica v Žiline 9. októbra 2020 kvôli pandémii pripomenula deťom magickú Noc s Andersenom netradične, a to cez sociálne siete. Vyzvala deti, aby sa do čítania zapojili z domu. Rodičia mali do knižnice  poslať fotografiu svojich detí čítajúcich v pohodlí domova alebo si ich ratolesti mohli vytvoriť klobúk  Harryho Pottera. Treťou výzvou pre deti bolo overenie si vedomostí v kvíze z  čarovnej série kníh. Svoje výtvory a fotografie mali zaslať  mailom alebo priamo na facebook knižnice. Všetky deti, ktoré sa zapojili do súťaže, si  neskôr mohli vyzdvihnúť v knižnici pohľadnicu Harryho Pottera.

Do súťaže sa zapojilo celkom 29 detí. Všetci postúpili do žrebovania, ktoré sa uskutočnilo dňa 20. októbra, tiež online formou. Víťazkou sa stala Barborka Gašincová, ktorú v knižnici čakal milý darček.

A čo bude počas Noci s Andersenom v roku 2021? Predsa spoločne veríme, že v knižnici  už naživo s deťmi strávime pri čítaní rozprávok skutočnú kúzelnú noc.

Mgr. Jana Neslušanová, Koordinátorka  kultúrno-výchovnej činnosti

Vložiť komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.