Tvorivá súťaž Komora babky Želky

Rukopis diela Komora babky Želky má ambíciu osloviť čitateľov mladšieho školského veku a predškolákov. Cieľom je podporiť ich záujem o čítanie, zábavnou formou pomôcť pri rozvíjaní predstavivosti, fantázie, koncentrácie, ale aj získanie vedomostí – v príbehu o fazuľkách sa totiž dozvedia aj o tom, ako treba pestovať kultúrne rastliny, získajú predstavu o chove úžitkových zvierat, zistia, čo všetko môžeme nájsť na gazdovskom dvore a ako sa zelenina zo záhrady nakoniec dostane na tanier. Rukopis by mal vyjsť vo Vydavateľstve SSS Bratislava v roku 2022. Napísanie diela z verejných zdrojov formou štipendia podporil Fond na podporu umenia.

Súťaž organizuje Katarína Mikolášová v spolupráci s Krajskou knižnicou v Žiline, Oravskou knižnicou Antona Habovštiaka v Dolnom Kubíne a Mestskou knižnicou Mikuláša Mišíka v Prievidzi. Súťaž je určená pre deti 2. a 3. ročníka ZŠ a bude pozostávať z dvoch častí.

1. časť: Literárna a výtvarná súťaž

Deti za zoznámia s vybranou časťou rukopisu Komora babky Želky. Príbeh dotvoria podľa vlastnej fantázie alebo vytvoria ilustráciu. Podmienky literárnej a výtvarnej časti súťaže:

  • literárna práca – dokončenie príbehu, nesmie prekročiť 3 A4,
  • výtvarná práca – ilustrácia, môže byť obrázok v ľubovoľnej technike (pastel, tuš, temperové farby, pastelky atď…) na formáte nie väčšom ako A4,
  • každý súťažiaci sa môže zúčastniť:

a) len literárnej formy,
b) len výtvarnej formy,
c) obidvoch – literárnej aj výtvarnej.

Deti môžu ilustrovať pôvodný text, s ktorým sa zoznámili alebo ich vlastné dokončenie príbehu.

Súťažné práce nám posielajte do 21. 6. 2021 emailom na kniznica@krajskakniznicazilina.sk, alebo poštou na adresu Krajská knižnica v Žiline, A. Bernoláka 47, 011 77,  alebo ich môžete doniesť osobne priamo do knižnice.

V každej knižnici zo súťažných prác vyberieme 3 najlepšie literárne a tri najlepšie výtvarné práce, ktoré odmeníme vecnými cenami. Výsledky oznámime 28.6. 2021 na webových stránkach knižníc a na Facebooku. Vyhodnotenie súťaže spojené s odovzdaním cien sa uskutoční v septembri 2021. V prípade nepriaznivej pandemickej situácie bude vyhodnotenie on-line.

Z výtvarných prác, ktoré nám pošlete, zrealizujeme v priestoroch Krajskej knižnice v Žiline výstavu.

2. časť: Kvíz

Deti si môžu zábavnou formou overiť

  • schopnosť porozumieť textu, koncentráciu,
  • logické myslenie,
  • praktické vedomosti z oblasti pestovania kultúrnych rastlín.

Kvízové otázky zverejníme – kvíz nájdete TU

  • kvízu sa môžu zúčastniť aj deti, ktoré sa nezúčastnili literárnej a výtvarnej súťaže,
  • na kvízové otázky odpovedzte zakrúžkovaním jednej z možností a), b), c),
  • kvízové odpovede posielajte do 10.9.2021 na adresu: mikolasovakata@gmail.com
  • bližšie informácie nájdete na webstránke Kataríny Mikolášovej

Vložiť komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.