Knižnicou roka 2020 sa stala Krajská knižnica v Žiline

„Takto si predstavujem modernú komunitnú knižnicu…“ To sú slová ministerky kultúry Natálie Milanovej počas slávnostného odovzdávania prestížneho ocenenia Cena ministerky kultúry Slovenskej republiky Knižnica roka za rok 2020 riaditeľke Krajskej knižnice v Žiline v Divadle Astorka 6. júla 2021.

„Získané ocenenie si veľmi vážim. Osobne ho vnímam ako ohodnotenie všetkých pracovníkov Krajskej knižnice v Žiline nielen za rok 2020, ale aj za dlhé obdobie predtým, za ich každodennú prácu, službu verejnosti, úsilie, ktorým sme spoločne našu knižnici „priviedli“ do súčasnej podoby inštitúcie, poskytujúcej všetky služby modernej verejnej knižnice“, povedala riaditeľka knižnice. „Poďakovanie patrí i zriaďovateľovi knižnice, Žilinskému samosprávnemu kraju, mestu Žilina, Fondu na podporu umenia a ďalším našim podporovateľom a partnerom. Získané ocenenie je pre našu knižnicu veľkým záväzkom do nasledujúceho obdobia“, dodala.

Odborná porota navrhla udelenie ceny Krajskej knižnici v Žiline za rok 2020, teda za rok, ktorý bol náročným pre všetky kultúrne inštitúcie, knižnicu v Žiline nevynímajúc. Krajská knižnica ho prežívala o to intenzívnejšie, že v jej priestoroch prebiehala rozsiahla rekonštrukcia vstupného podlažia, ktorá veľkou mierou ochromila tradičnú prevádzku knižnice už na začiatku náročného obdobia, v januári. Vtedy knihovníci presťahovali svoje kľúčové pracovisko do podzemia knižnice, aby aspoň nejakou formou mohli slúžiť svojim používateľom. Provizórnym vstupom z Literárneho parku prichádzali do knižnice čitatelia až do obdobia, kedy spoločnosť zasiahla pandémia a priestory knižnice sa zatvorili úplne. Avšak za zatvorenými dverami vládol čulý stavebný ruch. 30. júna knižnica otvorila svoje obnovené priestory, prispôsobené požiadavkám súčasného používateľa knižničných služieb. Čitatelia opäť mohli vstúpiť do svojej knižnice, ktorá sa snažila byť pre nich otvorená aj počas druhej vlny pandémie vždy, keď to protiepidemiologické opatrenia dovolili a v maximálnom možnom rozsahu. Služby knižnice boli v druhom polroku rozšírené o nové zariadenia pre zrakovo a sluchovo znevýhodnených používateľov.

Krajská knižnica v Žiline je treťou slovenskou knižnicou, ktorá v modernej histórii získala  toto  ocenenie. Pracovníkov knižnice ocenenie potešilo a vnímajú ho ako výzvu vo svojej ďalšej práci. Už teraz riešia nové plány, ako poskytované služby ďalej modernizovať a rozvíjať, napr. revitalizáciou parku, vytvorením Fablabu – kreatívneho miesta pre tvorivých ľudí, propagáciou čítania cez knihy šírené prostredníctvom svojich partnerov po celom meste. Pre svojich návštevníkov chcú ostať knižnicou roka natrvalo.

Mgr. Katarína Šušoliaková, Mgr. Zuzana Mjartanová, Krajská knižnica v Žiline

Vložiť komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.