Európsky týždeň mobility v Žiline upozorní na ekologické spôsoby dopravy

Upozorniť na možnosti ekologických druhov dopravy v mestách a podnietiť európske mestá, aby zavádzali opatrenia zamerané na udržateľnú mestskú mobilitu sú hlavné ciele Európskeho týždňa mobility 2021. Od štvrtku 16. septembra do stredy 22. septembra sa do podujatia mnohými aktivitami zapojí tradične aj mesto Žilina. Ústrednou myšlienkou tohto ročníka kampane je Bezpečne a zdravo udržateľnou dopravou. Výber tohtoročnej témy vzdáva hold ťažkostiam, ktoré Európa a svet pociťovali počas pandémie COVID-19. Zároveň sa zamýšľa nad príležitosťami na zmeny vyplývajúce zo zdravotnej krízy v Európe, keďže mestské samosprávy dokázali reagovať na pandémiu kreatívnymi a účinnými opatreniami. Viac informácií o podujatí nájdete na: https://eurotm2021.eurotm.sk/.

Počas trvania kampane budú pre Žilinčanov pripravené aktivity s cieľom zdôrazňovať výhody čistejších spôsobov dopravy a alternatívneho využitia verejného priestoru. Európsky týždeň mobility 2021 v Žiline štartuje 16. septembra cykloraňajkami pre cyklistov i kolobežkárov na ulici A. Bernoláka (most na konci Bulváru) v čase od 6:30 do 8:30 hod.

V piatok 17. septembra sa verejnosť môže tešiť na akciu s názvom Parking day, ktorá sa uskutoční od 16:00 do 19:00 hod. na parkovisku pred Krajskou knižnicou v Žiline. Parkovacie miesta sa premenia na úžitkovo-vzdelávací priestor, kde si budú môcť ľudia bezplatne nechať skontrolovať či opraviť svoj bicykel. Popritom sa prostredníctvom knižnice môžu dozvedieť zaujímavosti a novinky zo sveta kníh, občerstviť sa kávou či dobrým jedlom. Pre deti sú pripravené zábavné aktivity. Cieľom podujatia je poukázať na verejný priestor, ktorý je v súčasnosti prispôsobovaný skôr autám na úkor chodcov, cyklistov a prírody. Týždeň mobility bude v stredu 22. septembra pokračovať Medzinárodným dňom bez áut. Účelom je zdôrazniť nevyhnutnosť zvažovať cestu autom a uprednostniť cestu autobusom, trolejbusom, bicyklom alebo pešo. V Žiline bude počas tohto dňa k dispozícii bezplatne mestská hromadná doprava.

„Som veľmi rád, že napriek aktuálnej situácii, budeme môcť zorganizovať a ponúknuť aktivity v rámci Európskeho týždňa mobility 2021. Popri preprave osobnými automobilmi existuje aj v Žiline stále viac možností, ako cestovať ekologicky bez zbytočnej záťaže životného prostredia. Pracujeme na tom, aby sme možnosti alternatívnych spôsobov dopravy v Žiline neustále zvyšovali,“ povedal primátor Žiliny Peter Fiabáne.

Z dôvodu súčasnej epidemickej situácie v meste i okrese Žilina a z toho súvisiacich pravidiel Covid automatu sa zrušili aj hromadné podujatia v rámci Európskeho týždňa mobility Zaži ulicu inak (21. 9.) a Veľká jesenná cyklojazda (22. 9.). Dôvodom prijatých opatrení samosprávy je aj to, že pri súčasnom nastavení pravidiel v jednotlivých fázach Covid automatu nie je schopná zabezpečiť ich stopercentné dodržiavanie tak, aby nebolo ohrozené zdravie účastníkov podujatí.

Vladimír Miškovčík, hovorca mesta

Vložiť komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.