S knižnicou na každom kroku

Päť knižníc v Žilinskom kraji (Oravská knižnica Antona Habovštiaka v Dolnom Kubíne, Kysucká knižnica v Čadci, Turčianska knižnica v Martine, Liptovská knižnica G. F. Belopotockého v Liptovskom Mikuláši a Krajská knižnica v Žiline) sa spojilo v rámci spoločnej kampane S knižnicou na každom kroku, pomocou ktorej sa snažia spropagovať čitateľom danú knižnicu a jej služby.

Kampaň je výnimočná svojím lokálnym zacielením. Je v podobe nálepky, ktorá je umiestnená po viacerých inštitúciách, firmách, či reštauráciách v danom okrese. Grafický aj textový vizuál nálepky je všade jednotný a kreatívne odkazuje na prepojenie knihy a samotnej prevádzky, napr. Knihy máme v krvi určenú pre transfúznu stanicu, alebo Zamestnaj sa knihou pre úrad práce v danom meste. Mení sa len odkaz na danú knižnicu a jej logo. Na nálepkách je umiestnený aj programovateľný QR kód. Jeho flexibilita spočíva v tom, že štandardne odkáže čitateľa na web knižnice. Administrátor knižnice ho dokáže však aj na diaľku preprogramovať, aby čitateľa presmeroval na konkrétnu aktivitu, program, ktorý chce knižnica v danom čase promovať. Nálepky je možné vidieť od septembra vo všetkých okresoch, z ktorých sú zapojené knižnice.

„Pri vytváraní kampane sme sa snažili poukázať na to, že zdieľanie kníh a samotné čítanie je stále aktuálny a moderný spôsob získavania informácií, vzdelávania, či trávenia voľného času. Zámerom je vyjsť z inštitúcie knižnice medzi ľudí a ukázať, že s knihou sa môžeme stretnúť na nových a netradičných miestach. Že mágia kníh má presah na rôzne prostredia, profesie a záujmy,“ približuje kampaň riaditeľ Oravskej knižnice Roman Večerek, ktorý bol aj hlavným iniciátorom idei kampane.

Knižnice ponúkajú v rámci spoločnej kampane S knižnicou na každom kroku zapojeným prevádzkam alebo inštitúcia v danom okrese aj možnosť umiestniť do ich priestorov niekoľko stále zaujímavých vyradených kníh z knižného fondu, ktoré si budú môcť bezplatne ich návštevníci zobrať. Nápad kampane vznikol na základe pokračovania projektu Na ceste – daruj knihe nový domov, ktorý už rok posúva čítané, ale stále zaujímavé knihy, cestujúcim na vlakových či autobusových staniciach, v ústavoch na výkon trestu či iných inštitúcií alebo netradičných lokáciách.

Mgr. art. Roman Večerek, riaditeľ Oravskej knižnice Antona Habovštiaka

Vložiť komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.