Norwid 130

Expozícia Norwid 130 približuje život a dielo generačne jedného z najmladších poľských romantikov Cypriana Kamila Norwida – jeho autoportréty, literárny debut, korešpondenčné žánre, prozaickú a najmä poetickú tvorbu, ale aj ilustrácie a umelcovu femme fatale. nektore  basne boli prelozene do slovenčiny a češtiny: Chopinův klavír, Nepokoriteľný prameň…

Výstava bude prístupná od 3. do 28 februára 2022 v Krajskej knižnici v Žiline.

Cyprian Kamil Norwid (1821 – 1883) patrí k veľkým básnikom poľského romantizmu. Vo svojej dobe sa nedočkal zaslúženého uznania, no posmrtne bol pre dejiny literatúry znovuobjavený a jeho význam stále narastá. Pochádzal zo schudobnenej šľachtickej rodiny a bol svedkom represií voči svojmu národu zo strany mocností, ktoré si rozdelili poľské kráľovstvo. Dostal sa do konfliktu s vládnucou vrstvou, a preto musel žiť v emigrácii.

Norwidov básnický program bol ojedinelý, spájal filozofiu s náboženstvom, veľký dôraz kládol nielen na to, čo text priamo vypovedá, ale i na to, čo zamlčuje a ako hlavný cieľ poézie vidí odhaľovanie pravdy, ktorá je skrytá pod rúškom všednosti. Najväčšmi cenená je lyrická časť jeho diela, ale tvoril i pozoruhodné eposy, drámu, ktorá je v protiklade voči trendom vo vtedajšej tvorbe a prozaické útvary, ktoré by sme dnes mohli označiť ako memoárové eseje.

Zložitosť, ojedinelosť, mnohoznačnosť a novátorstvo básnického jazyka z neho robia autora, ktorý sa vymyká bežnému rámcovému zaradeniu a kvalitou prevyšuje mnohých svojich literárnych súčasníkov.

Vložiť komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.