Čítaj a zaži – ZMENA programu

V súvislosti s aktuálnymi udalosťami na Ukrajine meníme tému najbližšieho čítania v knižnici!

utorok 1. marca o 16:30 všetkých pozývame do Krajskej knižnice v Žiline, kde budete môcť počuť a zažiť úryvky z knihy ruského novinára, spisovateľa Machaila Zygara – Všetci mocní Kremľa. Kniha demaskuje idealizovaného ruského vodcu Vladimira Putina a vyvolala veľký rozruch najmä na Ukrajine, no aj v ďalších európskych krajinách. Vybrané pasáže o rusko-ukrajinských vzťahoch budú čítať herečky Mestského divadla Žilina – Ada JuhásováNatália Fašánková. Slovenský preklad Silvie Šalátovej vydalo vydavateľstvo Absynt v edícií Prekliati reportéri.

Pôvodne plánovanie čítanie k premiére inscenácie Kaderníčky od dramatičky Astrid Saalbach v réžií Eda Kudláča presúvame na nasledujúci mesiac –  5. apríla o 16:30 v Krajskej knižnici Žilina.

Všetci mocní Kremľa

Putin je Rusko. Ak bude Putin, bude aj Rusko, ak nebude Putin, nebude ani Rusko.

Táto kniha približuje históriu Ruska pod vedením Vladimira Putina – od roku 2000 do roku 2015. Základom knihy sa stali dokumenty, objavené zdroje a desiatky unikátnych osobných rozhovorov, ktoré viedol autor s dôležitými ľuďmi z najbližšieho Putinovho okolia. Zozbierané fakty, udalosti, intrigy i názory hrdinov tvoria celkový obraz života Kremľa, z ktorého po prvý raz vystupuje jasná logika metamorfózy Vladimira Putina: ako a prečo sa z liberálneho prozápadného prezidenta 21. storočia zmenil na autoritatívneho vládcu a jedného z najvýraznejších protivníkov Západu.

Michail Zygar (*1981), ruský novinár, spisovateľ a filmár. Zakladateľ a šéfredaktor nezávislej internetovej televízie Dožď (2010 – 2015), ktorá bola odpoveďou na oficiálne kremeľské televízne kanály. Ako reportér denníka Kommersant Zygar pokrýval vojny v Iraku a Libanone, či revolúciu v Kirgizsku. Kniha Všetci mocní Kremľa, ktorá v Rusku vyšla v roku 2015 sa stala okamžite bestsellerom.

Michail Zygar, autor kníh Všetci mocní Kremľa a Impérium musí zomrieť, uverejnil protivojnový otvorený list podpísaný viacerými významnými ruskými spisovateľmi, režisérmi a hercami.

Krajania!
Vojna, ktorú Rusko rozpútalo proti Ukrajine, je hanba.
Je to naša hanba, ale, bohužiaľ, zodpovednosť za ňu budú musieť niesť ešte aj naše deti, celkom mladé generácie a Rusi i Rusky, ktorí a ktoré ešte nie sú na svete.
Nechceme, aby naše deti žili v agresorskej krajine, aby sa hanbili za to, že ich armáda zaútočila na susedné samostatné štáty. Vyzývame všetkých občanov a občianky Ruska, aby tejto vojne povedali NIE.
Neveríme, že nezávislá Ukrajina predstavuje pre Rusko alebo akékoľvek iný štát hrozbu. Neveríme vyhláseniam Vladimira Putina o tom, že ukrajinský národ sa nachádza pod vládou „nacistov“ a potrebuje, aby ho niekto „oslobodzoval“.
Žiadame zastaviť túto vojnu!

Boris Akunin, spisovateľ
Dmitrij Bykov, spisovateľ
Ivan Vyrypajev, dramatik
Dmitrij Gluchovskij, spisovateľ
Michail Zygar, spisovateľ
Vladimir Mirzojev, filmový režisér
Dmitrij Muratov, novinár, nositeľ Nobelovej ceny
Leonid Parfionov, novinár
Irina Prochorova, vydavateľka
Vladimir Sorokin, spisovateľ
Čulpan Chamatova, herečka, národná umelkyňa Ruska
Andrej Chržanovskij, filmový režisér, národný umelec Ruska
Iľja Chržanovskij, filmový režisér

Vložiť komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.