Semienkareň v Krajskej knižnici v Žiline

„Hľadali sme na internete knihu a náhodne sme zahliadli semienkareň v inej knižnici“ vysvetľuje nápad na zriadenie semienkarne knihovníčka Majka. „Potom sme kontaktovali knižnicu, v ktorej je semienkareň už dlhšie rozbehnutá a pozisťovali bližšie informácie“, doplnila. Aj v Krajskej knižnici v Žiline sa nám zapáčila myšlienka, ako uchovávať čisté plodiny a semená tak, ako to kedysi robili aj naši starí rodičia.

Prvého marca sme pripravili stručný návod, ako semienkareň bude fungovať. Samozrejme  pravidlá návodu je potrebné dodržať.

Ak máte záujem o semienka, vyberte si z ponuky na 1. poschodí v našej knižnici, kde vám knihovníčky radi poradia. Následne zapíšu Vaše meno a priezvisko  do zošita a kedy a aké semienka si požičiavate. Semienka si doma zasaďte a pekne sa o rastlinky starajte. Avšak bez podpory agresívnej chémie. Časť rastlín nechajte vykvitnúť a dozrieť na semená, pretože to sú  najsilnejšie jedince. Semienka, ktoré  vypestujete zo zapožičaných semien vysušte a prineste naspäť do semienkarne, kde budú k dispozícií pre ďalších nadšencov pestovania rastlín. Nebuďte smutní, pokiaľ sa Vám nepodarí zo zapožičaných semien vypestovať kvalitné semená. Môžete to skúsiť o ďalší rok alebo prinesiete iné semienka z inej plodiny, ktoré sa podarili. Pokiaľ však chcete darovať alebo priniesť semená na výmenu, nesmú to byť hybridy, F1, geneticky modifikované, morené a ani inak chemicky ošetrované semienka. Rastliny, z ktorých sú získané semená nesmú byť ošetrované žiadnymi chemickými postrekmi ani hnojené anorganickými priemyselnými hnojivami. Knihovníčka potom prevezme semienka a vy sa zapíšete do zošita. Tým sa uzavrie kruh zapožičania.

Vopred upozorňujeme, že semená z rastlín klasifikovaných ako návykové či omamné neprijímame a ani ich nepožičiavame. Zdôrazňujeme, že  semená zo semienkarne nesmú byť ďalej šírené komerčným spôsobom.

Veľmi si prajeme, aby sa naša ponuka rozrástla, preto neváhajte a poďte do toho s nami aj vy: požičajte si, zasaďte si, vypestujte a nakoniec prineste pre druhých. Pretože tak, ako sa v knižniciach požičané knihy po prečítaní vrátia pre iných čitateľov, tak aj semienka zo semienkarne sa zapožičajú, použijú a o rok vrátia z prebytkov úrody naspäť do semienkarne pre ďalších, ktorí majú záujem šíriť pestovanie a pestrosť v súlade s prírodou.

Mgr. Jana Neslušanová, koordinátorka  kultúrno-výchovnej činnosti

Vložiť komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.