Knihovníci sa učili základy programovanie i 3D tlače

Vypaľovanie do dreva, práca s jednoduchým robotom Ozobotom či 3D modelovanie. Toto všetko si vyskúšali knihovníci v Krajskej knižnici v Žiline. „Workshop – S Fablabom tvorivo a hravo v knižnici, bol určený pre knihovníkom z knižníc Žilinského samosprávneho kraja s cieľom preniesť tieto aktivity do priestorov knižníc. V rámci dvoch dní sa účastníci naučili základy práce s 3D modelovaním na počítači, v základnom modelovacom programe. Zručnosti a schopnosti si otestovali pri programovaní Ozobotov a práce s Micro:bitmi. Najviac ich však oslovilo vypaľovanie do dreva. Svoj výrobok si mohli zobrať domov alebo ho darovať,“ približuje aktivity Eva Kalužáková z bratislavského Fablabu.

Krajská knižnica v Žiline, organizácia v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja, niekoľko rokov úspešne organizovala počítačové kurzy pre seniorov s rôznym zameraním: základy práce s počítačom; práca s produktmi Microsoft Office; úprava fotografií; práca s aplikáciou Skype či mobilným telefónom a tabletom. Knižnica disponuje aj počítačovou študovňou, kde kurzy pre seniorov prebiehali. Okrem počítačových kurzov u nás seniori môžu tráviť čas na tvorivých kluboch, ponúkame im aj kurzy angličtiny či tréningy pamäti.

Po nepriaznivej pandemickej situácii by knižnica chcela svoju prácu so seniormi obnoviť. „Stojíme na počiatku projektu Seniori programujú v knižnici, ktorý podporil Nadačný fond Telekom pri Nadácii Pontis,“ komentuje Mgr. Katarína Šušoliaková, riaditeľka Krajskej knižnice v Žiline. Pokračuje: „Traja naši pracovníci absolvovali školenie na blokové programovanie s micro:bit organizované Centrom vedecko-technických informácií SR. Nadobudnuté poznatky okamžite zúžitkovali pri práci so školskými kolektívmi, medzi ktorými bol o micro:bit veľký záujem. CVTI SR preto zorganizovalo ďalšie školenia u nás v knižnici, ktorých sa zúčastnili  aj knihovníci z regionálnych knižníc Žilinského samosprávneho kraja. Kurzy CVTI SR poskytli našim zamestnancom všeobecné poznatky pre prácu s micro:bitmi, v budúcnosti preto plánujeme rozšíriť cieľovú skupinu vzdelávania a novonadobudnuté poznatky odovzdávať nielen školským kolektívom, ale aj seniorom v našom meste.“

Predpokladom práce s blokovým programovaním je samozrejme dobrá základná znalosť práce s počítačom. Krajská knižnica v Žiline preto plánuje znovu otvoriť svoje inovované kurzy základnej počítačovej gramotnosti v mesiacoch máj a jún. Práve teraz môžete vyplniť dotazník záujmu o tieto kurzy v našej knižnici pri centrálnom pulte v budove na ulici Antona Bernoláka 47.

Mgr. Anna Berthotyová

Vložiť komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.