Alexander Trizuljak – uvedenie filmu Storočnica velikána

Uvedenie filmu Storočnica velikána sa uskutoční v stredu 18. mája o 17:00 v Krajskej knižnici v Žiline. Alexander Trizuljak (* 15. máj 1921, Varín – † 15. október 1990, Bratislava) bol slovenský sochár, pedagóg a organizátor výtvarného života na Slovensku.

Nový dokument Alexander Trizuljak (1921 – 1990) Storočnica velikána z dielne Petra Chmelu po prvýkrát prináša komplexný pohľad na život a dielo tohto významného slovenského sochára 20. storočia. Večerom bude sprevádzať moderátorka Lucia Langová.

Alexander Trizuljak je jednou z najvýznamnejších sochárskych osobností druhej polovice 20. storočia na Slovensku. Jeho monumentálne diela sa dodnes nachádzajú vo verejnom priestore, komorná tvorba je zachovaná v zbierkach galérií, ako aj v jeho ateliéri.

Tvorba sochára Alexandra Trizuljaka je slovenskej verejnosti viac alebo menej známa vďaka soche Víťazstvo na Bratislavskom Slavíne, alebo znovuosadeným plastikám Infinity a Pocta IX. symfónii L. van Beethovena v roku 100 výročia autorovho narodenia v areáli Mestského parku v Piešťanoch. Osobnosť umelca sa spája aj s verejným pôsobením v prostredí Slovenskej výtvarnej kultúry. S jeho menom je spojené legendárne podujatie výstavy sochárskeho umenia a objektu v plenéri Socha Piešťanských parkov, Sympózium v kove, či Bienále mladých umelcov Danuvius.

Vložiť komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.