Ján Frátrik – výstava

Krajská knižnica v Žiline vďaka projektu Osobnosti mesta s finančnou podporou mesta Žilina od júla do decembra 2022 pripraví 7 výstav a sprievodných podcastov, venovaných významným ľuďom, ktorých život a práca sú spojené s mestom Žilina.

Šiesta zo série výstav bude venovaná spisovateľovi a pedagógovi: Ján Frátrik (1916-2000) a bude dostupná v Krajskej knižnici v Žiline od 21. októbra do 10. novembra 2022.

Bol jedným z predstaviteľov Slovenskej katolíckej moderny, venoval sa aj prekladateľskej a literárno-teoretickej činnosti. Ako člen speváckeho zboru slovenských učiteľov precestoval celú Európu. Niekoľko rokov bol kronikárom mesta Žilina. V rokoch 1949 – 1951 pracoval na Krajskom národnom výbore – odbore školstva v Žiline ako referent pre umenie, ochranu pamiatok a prírody. Literárne prispieval do časopisov Elán, Tvorba, Slovenské pohľady, Kultúra, Nová práca, Verbum, Slovenský jazyk a literatúra, Učiteľské noviny, Literárny týždenník, Katolícke noviny, Zrno a do regionálnej tlače. Jeho básne vyšli v mnohých zborníkoch. Niektoré jeho básne boli aj zhudobnené. Popri pedagogickej a spisovateľskej práci sa venoval aj osvetovým, kultúrnym a športovým aktivitám. Bol členom Orchestra mesta Žilina, pracoval v Miestnom odbore Matice slovenskej a bol zakladajúcim členom Zboru Žilincov.

Vložiť komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.