Druhé stretnutie Krajskej knižnice v Žiline v žilinskej nemocnici na tému Kniha

Krajská knižnica v Žiline, inštitúcia v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja, navštívila žilinskú nemocnicu posledný novembrový deň a zrealizovala pre deti podujatie o knihe.

Povedali sme si, čo pre deti znamená a v tomto duchu sa niesla aj prvá spoločná aktivita. Deti mali povedať prvé slovo, ktoré ich napadne keď sa povie slovo kniha. Ich nápady boli kreatívne a aktivita ich bavila.

Čítanie bolo zamerané na uvedomenie si seba samého v dnešnom rýchlom a uponáhľanom svete, vnímanie každej chvíle a užitie si daného momentu. Krásne to vystihla slovenská autorka Zuzana Štelbaská v knihe Stane sa zázrak.

Spoločne s deťmi sme sa po prečítaní knihy „zastavili“, započúvali sme sa do zvukov za oknami nemocnice, cítili sme rôzne vône a vnímali, ako sa nezastaviteľne mení jeseň na zimu.

 

Druhá spoločná aktivita mala naopak prebudiť a rozvinúť u detí vlastnú fantáziu, zapojiť ich detskú predstavivosť. Vytvorili sme spoločne dva príbehy, ktoré vymýšľali za pomoci hádzania príbehových kociek. Každé z detí vymyslelo časť príbehu a ich kreativita bola priam obdivuhodná.

 

Na záver sme si povedali o Kipu, uzlovom písme Inkov. Dozvedeli sa, kto boli Inkovia, kedy žili a keďže nepoznali písmo, tak sme si vysvetlili, ako zaznamenávali rôzne správy, odkazy či celé príbehy. Deti si vyskúšali vytvoriť kipu zauzlením šnúrok a vytvoriť tak akúsi „knihu“ podľa predlohy Inkov. Práce boli krásne a nápadité. Uvedomili si, že rozpovedať a zapamätať si príbeh z kipu uzlíkov nie je až také jednoduché a práca rozprávača mala pre Inkov veľkú hodnotu.

 

Michaela Pastorková, Krajská knižnica Žilina, knihovníčka

Vložiť komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.