Tretie stretnutie Krajskej knižnice v Žiline v žilinskej nemocnici na tému Vianoce

Krajská knižnica v Žiline, inštitúcia v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja, navštívila žilinskú nemocnicu aj v predvianočnom období. Počas decembrového stretnutia sme deťom chceli aspoň na chvíľku vyčarovať pravú vianočnú atmosféru a priniesť tak Vianoce do nemocnice pre deti, ktoré cez toto čarovné obdobie nemôžu byť doma so svojimi najbližšími. Najskôr sme si prečítali o zvykoch a tradíciách z vianočnej knižky 24 DNÍ DO VIANOC, ktorá približuje prežívanie Vianoc na Slovensku. Porozprávali sme sa o sv. Barbore a čerešňových vetvičkách – Barborkách, o tom, čo je to advent, adventný veniec, koledy, imelo, cezmína či betlehemské svetlo.

Na túto knihu sme nadviazali aktivitou, pri ktorej deti písali svoje vianočné priania na lepiace papieriky a lepili sme ich spoločne na nakreslený vianočný stromček. Ten bol tak krásne pestrofarebný a plný tajných detských prianí.

Kniha TULENIA PRINCEZNÁ, z ktorej sme si čítali rozprávku NIKTONIKDENIČ, je plná zväčša neznámych príbehov, no je krásna tým, že sú všetky veľmi poučné a zozbierané z celého sveta. Rozprávka Niktonikdenič poukazuje na čisté a láskavé srdce. Deti si mohli vďaka nej uvedomiť, že „lož má krátke nohy“ a že treba byť za každú cenu slušným človekom, pretože dobro a zlo sa nám vždy vráti aj s úrokmi.

K vianočnej atmosfére sme sa vrátili cez zdobenie stromčeka plstenými ozdobami a deti rozprávali kedy, kto a ako zdobí doma svoj vianočný stromček a na čo sa najviac tešia počas týchto sviatkov.

Spoločné aktivity sme ukončili viacerými montessori hrami s vianočnou a zimnou tematikou. Deti si pomocou hry so štipcami precvičili počítanie, farby, tvary a ich kombinácie. Spoločné stretnutie sme ukončili hrou na hľadanie správnych rýmov, ktorou si precvičili svoje šikovné hlavičky.

Michaela Pastorková, Krajská knižnica Žilina, knihovníčka

Vložiť komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.