Štvrté stretnutie Krajskej knižnice v Žiline v žilinskej nemocnici na tému sviatky

Štvrté stretnutie Krajskej knižnice v Žiline s hospitalizovanými deťmi v nemocničných priestoroch v žilinskej nemocnici sa nieslo v duchu prežitých vianočných sviatkov, osláv, fašiangov a našich tradícií. S deťmi sme sa najskôr porozprávali o tom, ako prežili zimné prázdniny, aké darčeky si našli pod vianočným stromčekom, kde oslavovali Nový rok a či vedia čo znamená sviatok Troch kráľov.

Potom sme si zimné obdobie zrekapitulovali pomocou rozprávkovej knihy Vianočná vločka od slovenskej autorky Ivony Ďuričovej, ktorá nás preniesla do dávnej minulosti a rozpovedala deťom, ako naši prastarí rodičia kedysi oslavovali Vianoce, Nový rok či sviatok Troch kráľov. Dozvedeli sme sa aké pokrmy sa varili, aké darčeky dostávali deti, aké tradície sa dodržiavali a porovnali sme si ich so súčasnými zvykmi.

Deti sa dozvedeli, akú úlohu mali koledníci na Troch kráľov a počas fašiangov. Zistili sme spolu, čo je to pôst, aké jedlá sa mohli a nemohli jesť, ako a kedy sa symbolicky pochovávala basa, či aké vinše boli typické pre naše územie a aká odplata za to patrila mladým chlapcom. Návrat do dávnej minulosti ukázal deťom pravé hodnoty života, akými sú skromnosť, čestnosť, vzájomná súdržnosť a uvedomili si, že deťom kedysi stačilo jabĺčko, či kúsok koláča ako odmena za tvrdú prácu pri starostlivosti o hospodárske zvieratá.

Druhá kniha, ktorú sme spoločne analyzovali, bola knihy Ako sa kedysi oslavovalo od autorky Rastislavy Stoličnej. Obsah je plný zaujímavostí a faktov o slovenských tradíciách. Podrobnejšie sme sa začítali do tých, ktoré sa spájajú s obdobím Vianoc, Nového roku, Troch kráľov a fašiangov.

Na záver stretnutia sme si spoločnou aktivitou zrekapitulovali rok 2023. Deti si mali zaspomínať na všetky krásne a výnimočné chvíle v minulom roku, na všetko to, čo sa im podarilo a vyšlo lepšie než dúfali a robilo ich šťastnými. Na druhej strane sme si však hovorili aj o veciach, ktoré sa v minulom roku nepodarili, neboli príjemné a podľa ich predstáv a ako sa z nich skúsia poučiť. Zamerali sme sa aj na nový rok 2024, deti sa spoločne podelili o svoje predsavzatia, o to, čo by chceli v tomto roku zažiť, v čom by sa chceli zlepšiť či vyskúšať po prvýkrát v živote. Všetky veci, ktoré deťom napadli,  zakreslili do svojho listu „Minulosti a budúcnosti“. Vďaka tejto spoločnej aktivite sa deti viac osmelili, viac sa rozrozprávali, vzájomne sa spoznali a nakoniec zistili, že aj ostatné deti majú lepšie a horšie dni.

Michaela Pastorková, knihovníčka

Vložiť komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.