Krajská knižnica v Žiline navštívila malých pacientov v žilinskej nemocnici už šiestykrát

fotografiaKrajská knižnica v Žiline, organizácia v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja, navštívila hospitalizované deti na detskom oddelení Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Žiline už šiestykrát. Prvé stretnutie sa uskutočnilo v októbri 2023 a hneď od začiatku sa tešilo veľkej podpore. Za šesť mesiacov sa na podujatiach vystriedali desiatky detí a rodičov.

S nápadom spolupráce prišla Mgr. Adriana Puchoňová, špeciálna pedagogička Organizačnej zložky základnej a materskej školy pri zdravotníckom zariadení Vojtecha Spanyola 43 v Žiline. Hlavnou myšlienkou spolupráce bolo skvalitnenie vyučovacieho procesu počas hospitalizácie detí v nemocnici a podpora čitateľskej gramotnosti pre všetky vekové kategórie. Počas hospitalizácie tak deti prichádzajú na iné myšlienky, spoznávajú nové knihy a príbehy a zabavia sa na aktivitách cielených na zlepšovanie čitateľskej gramotnosti. Získavajú nové vedomosti a so smiechom a radosťou spoločne prekonávajú zdravotné ťažkosti. Podujatia oceňujú aj rodičia, ktorí sú hospitalizovaní spolu s menšími deťmi. Prídu na iné myšlienky a odpútajú sa aspoň na chvíľu od nemocničného prostredia.

Podujatia sa v nemocnici uskutočňujú jedenkrát za mesiac s knihovníčkou Ing. Michaelou Pastorkovou z Krajskej knižnice v Žiline. „Svojimi podujatiami podporujeme čitateľskú gramotnosť u detí, informujeme ich o zaujímavých a kvalitných knižných tituloch a realizujeme podporné aktivity zamerané na správnu interpretáciu čítaného textu. Za toto obdobie bolo prečítaných stovky strán z kníh, zažitých množstvo zážitkov a vyskúšaných veľa tvorivých aktivít. Zo zrealizovaných podujatí spomeniem Priateľstvo, Kniha, Vianoce, Sviatky, Maľované čítanie, Braillove písmo, “ priblížila o podujatiach knihovníčka Michaela Pastorková.

Tešíme sa aj na ďalšie stretnutia s deťmi v žilinskej nemocnici, ktoré nás čakajú a veríme, že aj naďalej budeme pre nich „liekom“.

Mgr. Jana Neslušanová, koordinátorka kultúrno-výchovnej činnosti

Vložiť komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.