Poďme spolu do sveta

„Poďme spolu do sveta“ je názov projektu, ktorý Krajská knižnica v Žiline realizovala počas školského roku 2017/18 s finančnou podporou Nadácie Centra pre filantropiu. Našu knižnicu pravidelne počas roka navštevovali deti špeciálnej základnej školy J.Vojtaššáka v Žiline. Témou podujatí bolo poznávanie sveta interaktívnou formou prostredníctvom didaktických pomôcok a Montessori materiálu.

Tento materiál spoločne s knihami nám veľmi pomohol priblížiť deťom so špeciálnymi potrebami všetky kontinenty sveta. S deťmi sme využívali taktilné Montessori glóbusy, puzzle kontinentov s trojprstovým úchopom na rozvoj jemnej motoriky, kompasy na pochopenie orientácie v priestore a mnohé pomôcky zakúpené s touto finančnou podporou.

Je dôležité, aby deti so znevýhodnením získavali informácie cez zážitok, a to sme sa snažili aj prostredníctvom tvorivej dielne, ktorá každú aktivitu ukončovala. V Amerike sme si vyrábali indiánske čelenky, v Afrike masky, v Ázii vejáre a v Austrálii bumerangy. Každé stretnutie bolo zážitkom pre nás knihovníkov i zúčastnené deti.

Sme presvedčení, že knižnica aj takouto formou dokáže vstúpiť do vzdelávacieho procesu a podporiť ho. Môže sa aj cez takéto témy stať partnerom škôl, upevniť preberané učivo a podporiť tak aj čitateľskú gramotnosť detí.

PhDr. Dana Ďuračíková, knihovníčka

Vložiť komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.