Na Hornom Považí zvíťazili monografie

Už po trinástykrát sa pri príležitosti Svetového dňa knihy a autorských práv v Krajskej knižnici v Žiline, v inštitúcii v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja uskutočnilo slávnostné vyhodnotenie čitateľskej súťaže Kniha Horného Považia 2018. Tento rok bolo do súťaže nominovaných až  6 monografií obcí.

Titul Kniha Horného Považia 2018 v kategórii odborná literatúra získala monografia obce Divinka a Lalinok, ktorú zostavili: Marek Sobola, Jozef Jaroš, Jozef Švaňa, Michal Krško. Publikácia získala 2 030 hlasov.

Prvýkrát v takejto ucelenej vedeckej, historickej a prírodovednej forme vychádza publikácia viacerých autorov o obciach Divinka a Lalinok. Je doplnená bohatým fotografickým materiálom a ilustráciami Akad. mal. Stanislava Lajdu.

V kategórii beletria titul získala kniha Zlatá brána. Povesti a rozprávky z Horného Považia autora Jána Moravca s počtom hlasov 467. Kniha obsahuje 21 povestí a rozprávok z okolia Žiliny, Rajca a Bytče. V závere publikácie je priložená mapka zachytávajúca lokality, kde sa príbehy odohrávajú.

Na druhom mieste v kategórii odborná literatúra sa umiestnila monografia Rajecká dolina autorov Františka Kalesného, Miloslava Smatanu, Jána Jasenovca a Radomíra Blažeka s počtom 177 hlasov a tretie miesto s počtom 135 hlasov získala monografia Predmier. Obec so symbolom mestských brán zostavovateľky Viery Praženicovej.

V kategórii beletria s počtom hlasov 411 získala druhé miesto kniha Príbehy z prameňa autorky Kataríny Mikolášovej a tretie miesto kniha Zveroši s počtom hlasov 91, ktorej autormi sú Linda a Peter Dlhopolčekovci.

Do súťaže bolo v tomto ročníku nominovaných 67 knižných titulov, ktoré sú späté s regiónom  Horné  Považie témou alebo osobou autora textovej či obrazovej časti. Do hlasovania sa zapojilo 4 359 hlasujúcich. V kategórii odborná literatúra bolo udelených 2921 hlasov a v kategórii beletria 1438 hlasov.

Na slávnostnom vyhodnotení súťaže boli z hlasujúcich vyžrebovaní traja výhercovia, ktorí získali vecné ceny, predplatné periodika My Žilinské noviny a čitateľský preukaz Krajskej knižnice v Žiline na jeden rok.

Autorom víťazných kníh Krajská knižnica v Žiline ponúkla spoluprácu a priestor pre prezentáciu publikácií širokej verejnosti na pôde knižnice.

Obdoba čitateľskej súťaže prebieha aj v ostatných regionálnych knižniciach Žilinského samosprávneho kraja. Z víťazných publikácií  bude zostavená výstava, ktorá bude postupne putovať po všetkých  regionálnych knižniciach Žilinského samosprávneho kraja.

Mgr. Ivana Jančulová

Vložiť komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.