Dni európskeho kultúrneho dedičstva 2020

Krajská knižnica v Žiline, inštitúcia v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja, si počas mesiaca september pripravila aktivity v rámci Dní európskeho kultúrneho dedičstva. Motto tohto ročníka Minulosť vzdeláva knižnica využila na prezentáciu kultúrneho dedičstva na učenie a inšpiráciu pre budúcnosť.

Prvým podujatím, ktoré sme si pripravili, boli Knižné víly, ktoré sú súčasťou našej kultúry a sprevádzali našich predkov už od pradávna. Povesti o nich sú zaujímavé najmä pre deti v mladšom školskom veku. Stretli sme sa 10. septembra v Literárnom parku za knižnicou, kde sme s deťmi strávili príjemné popoludnie, ktorého pohodu nám znásobovalo jesenné slniečko. Spolu sme si vyrábali šperky s motívom víl a samozrejme neoddeliteľnou súčasťou bolo čítanie a rozprávanie na túto tému.

Sústredili sme sa aj na staršie deti a ponúkli im podujatie zamerané na históriu Žiliny s názvom Návšteva dávnej Žiliny, ktoré sa uskutočnilo 22. septembra. Žiaci sa dozvedeli nielen o tom, ako naše mesto vyzeralo pred sto rokmi, ale vydali sa spolu s nami aj na dobrodružnú cestu v čase  očami svojich starých a prastarých rodičov. Mali tak u nás príležitosť absolvovať výlet, kedy bolo všetko iné.

29. septembra sme zrealizovali podujatie Povesti starej Žiliny pre 1. stupeň ZŠ. Deti sa dozvedeli o histórii nášho mesta opradenej povesťami. Taktiež si spravili výlet do doby, kedy ľudia verili v existenciu víl a škriatkov, báli sa bezhlavého rytiera a súcitili s bielou paňou. Nadšené deti sa spolu s nami vydali do ríše, kde sa prelína história s fantáziou.

Návštevníci odchádzali z knižnice spokojní, plní zážitkov a preto veríme, že sme naplnili hlavný cieľ projektu: spojiť  vedomosti s tradíciami a zručnosťami, ktoré definujú náš región a zmeniť pohľad na to, čo môže vzdelanie znamenať pre 21. storočie.

Mgr. Jana Neslušanová, koordinátorka  kultúrno-výchovnej činnosti

Vložiť komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.