Kniha Horného Považia 2020

Krajská knižnica v Žiline, inštitúcia v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja, vyhlásila v januári 15. ročník čitateľskej súťaže Kniha Horného Považia 2020. Hlavným mediálnym partnerom súťaže boli MY Žilinské noviny, mediálnymi partnermi spravodajský portál Žilinak.sk, regionálna televízia Severka a Knižná revue. Čitateľom a hlasujúcim sme informácie prezentovali v priestoroch knižnice,  prostredníctvom webových stránok knižnice a Žilinského samosprávneho kraja. Z dôvodu vzniknutej pandémie a preventívnych opatrení s ňou súvisiacich sme realizovali virtuálne vyhodnotenie súťaže.

V tomto ročníku bolo do súťaže nominovaných 37 knižných titulov, ktoré sú späté s regiónom  Horné  Považie témou alebo osobou autora textovej či obrazovej časti. O poradí kníh v súťaži rozhodovalo 2 044 platných hlasov.

Titul Kniha Horného Považia 2020 v kategórii odborná literatúra s počtom hlasov 298 získala kniha Z tej doliny na tú. Tradičné odievanie v obciach okolia Žiliny v 1. polovici 20. storočia. Autorkami sú Júlia Marcinová a Soňa Jamečná. Na druhom mieste v kategórii odborná literatúra s počtom hlasov 267 sa umiestnila kniha Slovanské hradisko na Veľkom vrchu autorov Gabriela Fuseka a Andrey Slanej. Tretie miesto v tejto kategórii s počtom hlasov 194 získala publikácia Príspevok VÚVT Žilina k rozvoju výpočtovej techniky v Česko-Slovensku. Diel 3, autora Milana Gábika. (KHP 2020 odborná literatúra – počty hlasov)

V kategórii beletria titul získala kniha autorky Kataríny Mikolášovej Povesti spod Vitoroga – Priče ispod Vitoroga s počtom hlasov 293. V kategórii beletria s počtom hlasov 95 sa na 2. mieste umiestnila interaktívna hovoriaca knižka Hravé slovenské dejiny. Autorkou textu knihy, ktorý nahovorili Michaela Kapráliková a Martin Kaprálik, je Zuzana Porubčanská, ilustrácie vytvoril Stanislav Lajda. Na 3. mieste s počtom hlasov 75 v kategórií beletria sa umiestnila kniha Kráľ bez trónu autora Juraja Vojtáša. (KHP 2020 beletria – počty hlasov)

Na virtuálnom vyhodnotení súťaže boli z hlasujúcich vyžrebovaní traja výhercovia, ktorí získali vecné ceny, predplatné periodika My Žilinské noviny a čitateľský preukaz Krajskej knižnice v Žiline na jeden rok. Záznam z vyhodnotenia je sprístupnený na web stránke knižnice.

Autorom víťazných kníh Krajská knižnica v Žiline ponúkla spoluprácu a priestor pre prezentáciu publikácií širokej verejnosti na pôde knižnice.

Obdoba čitateľskej súťaže prebieha aj v ostatných regionálnych knižniciach Žilinského  kraja. Z víťazných publikácií  bude zostavená výstava, ktorá bude postupne putovať po všetkých  regionálnych knižniciach kraja.

Nataša Lajdová, Úsek regionálneho výskumu, dokumentov a informácií Krajskej knižnice v Žiline.

Vložiť komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.