Noc s Andersenom 2021

Noc s Andersenom 2021Každoročne na začiatku apríla si deti pripomínajú narodenie dánskeho rozprávkara Hansa Christiana Andersena. Podujatie po prvýkrát zorganizovali v Českej republike v Uherskom Hradišti v roku 2000, kedy v knižnici prespalo prvých 20 detí.  Krajská knižnica v Žiline sa pripojila v roku 2003. Tradíciou počas Noci s Andersenom v knižnici bolo nielen čítanie, hry a zábava, ale aj zasadenie Andersenovho stromčeka, ktorý stále rastie v Literárnom parku za knižnicou.

„Podujatie k noci s Andersenom bolo úžasné a opäť chceme k vám prísť“, to boli milé slová pani učiteľky, ktoré nás len uistili v tom, že naša práca má význam. Krajská knižnica v Žiline 14. októbra 2021 pripomenula deťom magickú Noc s Andersenom netradične, v dopoludňajších hodinách, pretože z dôvodu karanténnych opatrení nebolo možné  realizovať každoročnú „nocovačku“ v knižnici. Knihovníci chceli na počesť najvýznamnejšieho rozprávkara usporiadať aspoň malé podujatie, na ktorom by jeho život i tvorbu priblížili ďalšej generácii detí. Deti oboznámili i s menej známymi umeleckými činnosťami, ktorým sa Hans Christian Andersen venoval, ako tanec, spev, či vystrihovanie z papiera. Chceli takto podporiť tvorivosť u žiakov základných škôl a ukázať im, ako môžu zmysluplne a kreatívne tráviť svoj voľný čas. Keďže tohtoročnou témou bolo 80. výročie  hlavolamu, inšpirovali sa knihou Jaroslava Foglara Záhada hlavolamu a predstavili deťom najznámejšie a najobľúbenejšie hlavolamy. Žiaci sa dozvedeli niečo aj o bájkach, keďže chceli vedieť viac o tomto zaujímavom literárnom žánre, ktorý práve preberajú v škole. Prečítali im niektoré ukážky a hravou formou vysvetlili, čo je personifikácia a akú úlohu v tradícii literatúry zohrávajú zvieracie postavy a zvierací hrdinovia.

V piatok 15. októbra vo večerných hodinách všetkých „pán Andersen“ pozdravil aj prostredníctvom  sociálnych sietí prečítaním úryvku o babkiných okuliaroch a ukázal niekoľko hlavolamov. Nakoniec deti vyzval, aby poslali hocijaký hlavolam, ktorý sa im podaril vyriešiť, buď prostredníctvom krátkeho videa alebo fotografie. Traja najrýchlejší a prví odosielatelia boli odmenení.

A aká bude Noc s Andersenom v roku 2022? Veríme, že skutočná rozprávková noc v knižnici.

Mgr. Jana Neslušanová, koordinátorka  kultúrno-výchovnej činnosti

Vložiť komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.