Týždeň slovenských knižníc v Krajskej knižnici v Žiline

V akom duchu sa tentokrát bude niesť Týždeň slovenských knižníc 2022? Ako uvádza Slovenská asociácia knižníc (SAK), témou Týždňa slovenských knižníc 2022 by mali byť EKO knižnice so snahou ukázať, že činnosť a správanie, s ktorým sa v knižniciach stretávame, ide aj šetrnejšie k životnému prostrediu. „Toto správanie má za následok nielen dobrý pocit a odľahčenie „planéty“, ale prináša so sebou aj finančné úspory. Je potrebné poukázať na to, že knižnice sú miestom priateľským k ľuďom, ale aj k životnému prostrediu“ doplnili zástupcovia Správnej rady SAK..

Týždeň slovenských knižníc bude prebiehať v termíne od 28. februára do 6. marca 2022 a v Krajskej knižnici v Žiline na vás čakajú mnohé prekvapenia.

Pondelok 28. februára o 16:30 odštartujeme tvorivými dielňami s názvom Pre úsmev planéty a ukážeme si, ako niektoré veci nemusia skončiť v odpade, ale dajú sa využiť aj inak. Podujatie knižnica plánuje nielen pre verejnosť, ale aj pre žiakov základných škôl.

Nebude chýbať ani ďalšie stretnutie v spolupráci s Mestským divadlom Žilina v rámci projektu Čítaj a zaži, na ktoré vás pozývame v utorok 1. marca o 16:30. Tentokrát budú pre vás čítať herečky Ada Juhásová a Natália Fašánková. Čítanie bude venované literatúre so ženskou tematikou.

Viete ako neplytvať potravinami a čo je dôležité si pamätať? V stredu 2. marca o 16:00 sa o tom dozvedia seniori a spoločne s nami si precvičia pamäť hravou a zábavnou formou. Pre deti mladšieho školského veku, v ten istý deň o 10:30, bude zameraný Tréning pamäti na ekológiu a zapamätanie si, na čo slúžia rôzne smetné nádoby a zopakujeme si aj názvoslovie z oblasti ekológie.

Chcete si zacestovať ekologicky? Ak áno, pozývame vás na cestovateľskú besedu s naším knihovníkom Milošom Zvrškovcom, ktorý vám predstaví rôzne spôsoby cestovania, nielen autom, lietadlom, vlakom, ale aj pešo… So zaujímavosťami a kuriozitami, ktoré na cestách zažil, sa dozviete priamo na jedinečnej cestovateľskej besede v stredu 2. marca o 17:00.

Ak sa vyznáte v knihách, filmoch, dejinách, hudbe či ochrane životného prostredia, je tu pre vás vo štvrtok 3. marca o 16:00 vedomostný kvíz s názvom To som niekde čítal. Dozviete sa nové veci a zasúťažite si so svojimi kamarátmi. Súťažné tímy môžu mať 2-5hráčov vo veku od 15 rokov.

Na piatok sme si pre materské školy pripravili podujatia o triedení odpadu. Deťom vysvetlíme, prečo nehádžeme všetko do jedného koša a triedenie odpadkov si aj vyskúšajú. Dozvedia sa napríklad aj, prečo žuvačka nepatrí na zem…

Čerešničkou na torte bude spoločná aktivita knižníc v Žilinskom kraji v rámci Týždňa slovenských knižníc 2022 – Je nás počuť. Všetky knižnice v jeden deň (4. marca) v rovnaký čas (o 15:30) budú čítať pre ľudí v knižniciach i v uliciach. Budeme vysielať naižov, čítať do rozhlasu, z okien knižníc.

Koniec Týždňa slovenských knižníc ukončíme Burzou kníh. Stačí, ak záujemcovia prídu v sobotu 5. marca od 9:00 do knižnice so svojimi knihami a môžu ich predať iným knihomoľom, ktorí budú v ten deň v knižnici. Cenu za svoje knihy si určia sami, my ponúkame príležitosť a priestor dať knihám druhý domov.

Nielen počas Týždňa slovenských knižníc, ale aj počas celého mesiaca marec bude vašu návštevu spríjemňovať výstava s názvom Spisovatelia v školských laviciach. Dozviete sa, ako si zaspomínali na časy v školských laviciach spisovatelia Tomáš Janovic, Ladislav Ballek, Etela Farkašová, Oľga Feldeková, Jozef Banáš, Daniela Kapitáňová, Daniel Hevier, Gustáv Murín, Pavol Rankov, Eva Borušovičová, Petra Nagyová-Džerengová a Michal Hvorecký. Výstavu pripravilo Múzeum školstva a pedagogiky.

Špeciálnou ponukou pre deti do 15 rokov bude zápisné zadarmo na celý rok do knižnice.

Zaujala vás naša ponuka? Veríme, že áno a každý z vás si príde na svoje, pretože naším cieľom je upozorniť na knižnicu ako na kultúrnu a vzdelávaciu inštitúciu prostredníctvom najrozmanitejšieho spektra aktivít a podujatí nielen počas Týždňa slovenských knižníc, ale aj počas celého roka.

Mgr. Jana Neslušanová, koordinátorka kultúrno-výchovnej činnosti

Vložiť komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.