Verejná semienkareň v Krajskej knižnici v Žiline

V Krajskej knižnici v Žiline odteraz nájdete semienka, ktoré si môžete požičať, zasadiť, vypestovať a z úrody vrátiť.

Myšlienka semienkarne je o šírení a uchovávaní čistých (nie hybridných) semien a plodín. Ak si semienko „požičiate“, musíte sa oň dobre starať. Ošetrovať ho bez agresívnych hnojív a postrekov, vypestovať a najsilnejšie rastliny nechať vyrásť do semena. Tieto plody vašej práce potom do semienkarne vrátite, aby slúžili ďalším.

Tak ako sa v knižniciach požičané knihy po prečítaní vrátia, tak aj semienka zo semienkarne sa zapožičajú, použijú a o rok vrátia z prebytkov úrody. Pri procese treba dodržať tieto pravidlá:

  1. Vyberte si semienka z ponuky na 1.poschodí knižnice, knihovníčky Vám radi poradia.
  2. Zapíšte sa do zošita, napíšte Vaše meno a priezvisko, kedy a aké semienka si požičiavate.
  3. Semienka zasaďte a dobre sa o rastlinky starajte, nepoužívajte agresívnu chémiu. Najsilnejšie rastliny nechajte vykvitnúť a dozrieť na semená.
  4. Semienka, ktoré ste vypestovali zo zapožičaných semien, vysušte a prineste naspäť do semienkarne, kde budú k dispozícií pre ďalších pestovateľov.
  5. Pokiaľ sa Vám nepodarí zo zapožičaných semien vypestovať kvalitné semená, nevadí. Skúste vypestovať ďalšie o rok, alebo prineste semienka z inej plodiny, ktoré sa podarili.
  6. Pokiaľ chcete darovať alebo priniesť semená na výmenu, nesmú byť hybridy, F1, geneticky modifikované, morené a ani inak chemicky ošetrované. Rastliny, z ktorých sú semená získané nesmú byť ošetrované žiadnymi chemickými postrekmi ani hnojené anorganickými priemyselnými hnojivami. Knihovníčka semienka prevezme a vy sa znovu zapíšete do zošita. Tým sa kruh zapožičania uzavrie.
  7. Semená z rastlín klasifikovaných ako návykové či omamné do semienkarne neprijímame a ani ich nepožičiavame.
  8. Semená zo semienkarne nesmú byť ďalej šírené komerčným spôsobom.

Vložiť komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.