Čítaj a zaži – Chimamanda Ngozi Adichie

Aj v apríli vás pozývame na ďalšie stretnutie v rámci projektu Čítaj a zaži v Krajskej knižnici Žilina. Čítanie je venované najnovšej inscenácii Kaderníčky od dramatičky Astrid Saalbach v réžií Eduarda Kudláča.

Hra Kaderníčky Astrid Saalbach je trpkým a ostrým pohľadom na svet, kde sú ženy objektmi, ale môžu si za to samé. „Samozrejme, že chcem, aby mali ženy väčší vplyv v celej spoločnosti, ale nikdy som si nemyslela, že je to len chyba mužov.“ Autorkiným terčom je mýtus krásy, materstvo či rod ako konštrukt.

V utorok 5. apríla o 16:30  v Krajskej knižnici Žilina budú pre vás čítať herečky z Mestského divadla Žilina Barbora Švidraňová a Tajna Peršić úryvky z neobyčajných myšlienok, postrehov o tom, čo dnes znamená byť ženou od spisovateľky a publicistky Chimamandy Ngozi Adichie.

Počas podujatia Čítaj a zaži (5.4.) sa budete môcť zapojiť do súťaže o knihy Všetci by sme mali byť feminst(k)ami a Drahá Ijeawele (Feministický manifest v pätnástich radách). Knihy môžete získať spolu s lístkami na predstavenie Kaderníčky v réžii Eda Kudláča v Mestskom divadle Žilina. Knihy do súťaže venovalo vydavateľstvo Absynt – reportážna literatúra

„Čo vlastne v súčasnosti znamená feminizmus?“ Chimamanda Ngozi Adichie ponúka jedinečnú definíciu pre 21. storočie a zároveň nás v príhodný čas povzbudzuje k tomu, aby sme sa nebáli byť feminst(k)ami.

Chimamanda Ngozi Adichie (1977) je nigérijská spisovateľka a publicistka. Vyrástla v univerzitnom meste Nsukka. Rok a pol študovala na vysokej škole medicínu a farmakológiu a ako devätnásťročná opustila Nigériu a odišla študovať do USA.

V roku 2002 sa dostala na shortlist prestížnej Caineovej ceny za africkú literárnu cenu, kam sa prebojovala so svojou poviedkou Ty v Amerike. Knižne debutovala v roku 2003 románom Purple Hibiscus (Fialový ibištek). Svojou prvou knihou vzbudila živú čitateľskú i kritickú pozornosť. V roku 2006 vydala druhý román Half of a Yellow Sun (Polovica žltého slnka), ktorého dej sa odohráva v čase nigérijskej občianskej vojny v rokoch 1967-1970. Kniha Americanah (Amerikánka, Absynt 2017) je jej tretím románom. Na pozadí ľúbostného príbehu v ňom analyzuje témy rasizmu v Amerike i hľadania vlastnej identity. Kniha by mala byť onedlho sfilmovaná.

Chimamanda Ngozi Adichie sa venu je aj aktivizmu v oblasti rodovej rovnosti. Veľmi populárnymi sa stali jej vystúpenia v rámci platformy TED. Knižná adaptácia jedného z nich vyšla pod názvom We Should All Be Feminists (Všetci by sme mali byť feminist(k)ami, Absynt 2017). Posolstvo tejto eseje citovala popová ikona Beyoncé i módny dom Dior.

„Dnes by som vás preto chcela poprosiť, aby sme začali snívať a plánovať iný svet. Spravodlivejší. Svet so šťastnejšími mužmi a šťastnejšími ženami, ktoré by k sebe boli úprimnejšie. A začnime takto: Musíme naše dcéry vychovávať inak. A inak musíme vychovávať aj našich synov.“ (Chimamanda Ngozi Adichie)

Vložiť komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.