Mierová kvapka krvi v Krajskej knižnici v Žiline

Viete, že darovaním krvi môžete zmeniť osud iného človeka a zachrániť aj viac ľudí? „Celý proces darovania krvi, od registrácie až po odchod domov, trvá približne hodinu, samotný odber od 5 do 15 minút, počas ktorých darca daruje 450 ml krvi“, približujú informácie na stránke Národnej transfúznej služby.

Krajská knižnica v Žiline, organizácia v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja, v spolupráci s Národnou transfúznou službou Žilina  realizovala odber krvi v stredu, 6. apríla, od 8:00 do 11:00.

Do prvého darovania krvi v priestoroch knižnice sa zapojilo 25 darcov z radov knihovníkov, čitateľov i verejnosti. K ním sa chcelo pridať aj 14 študentov zo susedného bilingválneho gymnázia – prvodarcov, no žiaľ, väčšina z nich darovať krv nemohla. Aj napriek tomu im za ich snahu ďakujeme.

Niektorí z prvodarcov sa zdôverili, že práve knižničné „mimonemocničné“ prostredie im dodalo odvahu sa odberu krvi zúčastniť. Krajská knižnica v Žiline chce v tejto aktivite pokračovať aj v budúcnosti, podľa zdravotníkov máme na to veľmi dobré priestorové podmienky. Najbližšie nám na odber odporúčajú mesiac október.

Chceme veľmi pekne poďakovať všetkým, ktorí sa akýmkoľvek spôsobom na darovaní krvi podieľali, či už darovaním vlastnej krvi alebo pomocou pri jeho organizačnom zabezpečení a propagácii.

Veríme, že v októbri si „kvapku krvi“  zopakujeme a pridáte sa k nám aj Vy. „Veď nikto z nás  nevie, kedy bude on alebo niekto z jeho blízkych krv potrebovať “,  pripomína Národná transfúzna služba.

Mgr. Jana Neslušanová, koordinátorka  kultúrno-výchovnej činnosti

Vložiť komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.