Spolu rozumieme informáciám

S informáciami sa dostávame do kontaktu každý deň a v súčasnosti je aj značná časť komunikácie presunutá do písomnej podoby. Internet využívame vo svojom každodennom živote na komunikáciu, vzdelávanie, získavanie informácií z domova aj zo sveta. Čítame ale vždy s porozumením? Overujeme si pravdivosť informácií, ktoré čítame a zdieľame ďalej, najmä na sociálnych sieťach? Nezabúdame niekedy na riziká internetu a vieme, ako sa brániť, ak sa v online priestore necítime bezpečne? A pripravujeme naše deti zodpovedne na online svet?

V rámci rozvoja čitateľskej gramotnosti, kritického myslenia a bezpečného správania sa na internete pripravila Krajská knižnica v Žiline v mesiacoch máj a jún sériu interaktívnych stretnutí s odborníkmi na tieto aktuálne témy. Tieto stretnutia z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia v rámci projektu Čítam – rozumiem – myslím – som. Niektoré stretnutia sú realizované pre žiakov a odbornú verejnosť, časť z nich však bude prístupná aj širokej verejnosti.

„Jedným z oslovených odborníkov je autor Igor Válek, ktorý odprezentoval problematiku čitateľskej gramotnosti žiakom a učiteľom. Žiaci čítali a rozoberali čítaný text pomocou cielených otázok a následne pod vedením spisovateľa vytvárali vlastný text,“ priblížila Katarína Šušoliaková, riaditeľka Krajskej knižnice v Žiline. „Odborníkom zas ozrejmil vhodné metodické postupy, aby žiaci správne vyberali z textu podstatné informácie a dokázali ich kriticky zhodnotiť. Vďaka tomu budú žiaci schopní filtrovať informácie, s ktorými sa stretávajú a vedieť určiť podstatnú myšlienku prečítaného textu,“ dodáva.

Medzi pozvanými odborníkmi, ktorých príspevky budú prístupné aj širokej verejnosti, je Miroslav Drobný, ktorý stojí za úspešným projektom Ovce.sk. Vo svojej prednáške priblíži napríklad nebezpečenstvá pri práci s internetom a možnosti ich riešenia na skutočných prípadoch z praxe. Prednáška sa uskutoční 14. júna o 16:30h.

Napokon naše pozvanie prijali aj zástupcovia známeho občianskeho združenia Zmúdri. 21. júna o 16:30h predstavia zážitkovým spôsobom problematiku kritického myslenia a (ne)správnej argumentácie vlastných názorov. Srdečne vás pozývame na tieto besedy do Krajskej knižnice v Žiline.

Michaela Vaclaviková

Vložiť komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.