Osobnosti mesta

V priestoroch Krajskej knižnice v Žiline v súčasnosti prebiehajú výstavy venované osobnostiam mesta Žilina. Rovnomenný projekt finančne podporilo mesto Žilina a realizuje ho pracovisko regionálnej bibliografie Krajskej knižnice v Žiline. Poslaním projektu je najmä predstaviť širokej verejnosti osobnosti, ktoré sa v našom meste narodili, žili alebo boli svojou tvorbou významne prínosné a presiahli ňou hranice nášho mesta a regiónu. Ich odkaz chceme priblížiť najmä mladšej generácii a predstaviť im tak pozitívne vzory osobností. Okrem toho chceme tiež podporiť ich pocit prináležitosti k mestu a povzbudiť ich záujem o históriu, kultúru a dianie v meste.

Vybrali sme 7 významných osobností, ktorých posolstvo presahuje hranice mesta i regiónu. Sú nimi Atila Brezáni, Ján Lenčo, Ján Frátrik, Alexander Lombardini, Ján Dadan, Ivan Hálek a Jozef Božetech Klemens.

Každej z týchto osobností je venovaná výstava v priestoroch Krajskej knižnice v Žiline v trvaní troch týždňov. Výstavy obsahujú bohatý obrazový a fotografický materiál, ktorý naše bibliografky čerpali nielen z knižničného fondu, ale aj zo Štátneho archívu Bytča, rodinných archívov a múzeí. Súčasťou výstav sú aj podcasty a videá popisujúce dôležité životné udalosti a tvorbu spomínaných osobností.

„Chceli by sme, aby sa odkaz velikánov nášho mesta dostal aj k mladým, u ktorých môže podnietiť záujem o históriu a kultúru svojho mesta a regiónu. V Žiline je mnoho miest, kde žili či tvorili významné osobnosti mesta a aj tieto miesta chceme zviditeľniť pre tých, ktorým sú zatiaľ neznáme.“ povedala Nataša Lajdová, pracovníčka regionálnej bibliografie.

Všetky výstavy sú dostupné verejnosti bezplatne, podobne ako aj podcasty a videá, ktoré sú zverejnené na stránke knižnice a ktoré budú dostupné aj po skončení výstav.

„Uplynulé roky nás poučili, že je potrebné vytvárať aj taký obsah, ktorý môžeme s verejnosťou zdieľať na diaľku. Preto sme sa rozhodli výstavy doplniť o sériu podcastov a videí, ktoré budú dostupné na našej stránke. Vďaka tomu sú prístupné aj tým, ktorí z nejakých dôvodov nemôžu prísť do knižnice fyzicky.“ doplnila Katarína Šušoliaková, riaditeľka Krajskej knižnice v Žiline.

Aktuálne prebieha výstava venovaná Jozefovi Božetechovi Klemensovi. Výstavy budú prebiehať až do decembra, preto si nenechajte ujsť príležitosť zoznámiť sa s inšpirujúcimi životnými príbehmi a umeleckou tvorbou, ktorú vám prináša Krajská knižnica v Žiline, organizácia v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja. Pre viac informácií o aktuálne prebiehajúcej alebo pripravovanej výstave sledujte našu stránku: https://www.krajskakniznicazilina.sk/.

Plánované výstavy:

  • Štefan Atila Brezány od 1. júla do 1. augusta 2022
  • Jozef Božetech Klemens  od  25. júla do 15. augusta 2022
  • Alexander Lombardini od 16. augusta do 6. septembra 2022
  • Ján Lenčo od 7. septembra do 28. septembra 2022
  • Ján Dadan ml. od 29. septembra do 20. októbra 2022
  • Ján Frátrik od 21. októbra do 10. novembra 2022
  • Ivan Hálek od 10. novembra do 2. decembra 2022

Michaela Vaclaviková

Vložiť komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.