Dni európskeho kultúrneho dedičstva 2022

Cieľom DEKD je stimulovať záujem o európske kultúrne dedičstvo, zvyšovať povedomie o ňom, informovať verejnosť o potrebe chrániť ho, podporovať toleranciu voči iným kultúram a upozorniť na sociálne, politické a hospodárske výzvy odvetvia kultúry. Téma ročníka 2022 je „Sustainable heritage“, v slovenskej verzii „Udržateľnosť v pamiatkach.“

Knižné víly

Zažite aj tento rok večer v knižnici s vílami a prihláste svoje deti, podujatie bude vo štvrtok 8. septembra o 16:30 v Krajskej knižnici v Žiline. Víly sú súčasťou našej kultúry, sprevádzali našich predkov a povesti o nich zaujímajú aj dnešné deti. Víly tancovali, poznali liečivé rastlinky, tie naše budú aj tvoriť šperky. Čítanie, rozprávanie a tvorivé dielne budú súčasťou tohto podujatia.  A aj naša vzácna víla Spievanka príde spievať s deťmi. Knižné víly pozvali aj psíka Vílu a tím zo Zmyslu života. Podujatie je organizované v rámci Dní európskeho kultúrneho dedičstva a je vhodné pre všetky deti od 5 rokov. Dobrovoľný príspevok na materiál je 2 €. Ďakujeme za záujem, podujatie je plne obsadené.

Zabudnuté príbehy našich kaštieľov, hradov a zámkov

Každý kaštieľ, zámok, kúria alebo hrad pozná nejaký starý príbeh. Žiaľ, mnohé z nich sú v žalostnom stave, no viacerým, našťastie, svitá na lepšie časy. V utorok 20. septembra o 10:30 spoločne precestujeme známe aj menej známe historické pamiatky na Slovensku a pozrieme sa, aké tajomstvá sa ukrývajú za ich starodávnymi múrmi. Podujatie je určené pre 2. stupeň ZŠ a SŠ.

Hrady a zámky v našom okolí

Slovensko je známe pokladmi dávnej minulosti. Medzi kultúrne i historické dedičstvo Slovenska patria okrem iných aj hrady a zámky. V okolí Žiliny je niekoľko výnimočne zachovalých, niekoľko zrúcanín a o nich si s deťmi porozprávame na podujatí Hrady a zámky v našom okolí. 27. septembre o 10:30 bude súčasťou podujatia aj tvorivá dielňa, v ktorej si deti vyrobia hrad podľa vlastných predstáv. Podujatie je určené pre 3. a 4. ročník ZŠ.

Vložiť komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.