Dni európskeho kultúrneho dedičstva 2022

„Sustainable heritage“, v slovenskej verzii „Udržateľnosť v pamiatkach“,  bola téma ďalšieho ročníka Dní európskeho kultúrneho dedičstva 2022.

A čo je cieľom Dní európskeho kultúrneho dedičstva? Zvyšovať záujem o európske kultúrne dedičstvo a povedomie o ňom, informovať verejnosť, ako ho chrániť a udržiavať. Krajská knižnica v Žiline, inštitúcia v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja, sa aj  tento rok zapojila do tohto projektu a počas mesiaca september pripravila podujatia.

Už tradične a pre veľký úspech bolo prvým podujatím Knižné víly, ktoré sú súčasťou našej kultúry a sprevádzali našich predkov už od pradávna. Povesti o nich sú veľmi zaujímavé najmä pre deti v mladšom školskom veku.  V Literárnom parku za knižnicou, ale aj v priestoroch knižnice sme s vílami strávili príjemné popoludnie.  Program bol pestrý, s deťmi si prišla zaspievať víla „Spievanka“, víla Fintilka“  s nimi vyrábala rôzne ozdoby, víla „Nôcka“ im pomohla vymyslieť to najmocnejšie kúzlo a víla „Liečivka“ deťom pripravila voňavý čaj s medom.  Prekvapením tohto ročníka bolo, že Knižné víly pozvali aj psíka Vílu a tím zo Zmyslu života.

Každý kaštieľ, zámok, kúria alebo hrad pozná nejaký starý príbeh. Žiaľ, mnohé z nich sú v žalostnom stave, no viacerým, našťastie, svitá na lepšie časy. Spoločne so žiakmi siedmeho ročníka sme precestovali známe aj menej známe historické pamiatky na Slovensku a dozvedeli, aké tajomstvá sa ukrývajú za ich starodávnymi múrmi.  Prednáška s názvom Zabudnuté príbehy našich kaštieľov, hradov a zámkov sa uskutočnila v utorok 20. septembra.

Keďže je Slovensko známe pokladmi dávnej minulosti, v utorok 27. septembra sme zrealizovali podujatie o Hradoch a zámkoch v našom okolí pre žiakov tretieho a štvrtého ročníka základnej školy. Deti sa dozvedeli, že v okolí Žiliny je niekoľko výnimočne zachovalých  zrúcanín. Súčasťou podujatia bola aj tvorivá dielňa – výroba hradu podľa vlastných predstáv.

Veríme, že návštevníci podujatí boli spokojní, plní zážitkov a ďalšieho nadšenia pre bohatý program aj v budúcom roku 2023.

Mgr. Jana Neslušanová, koordinátorka  kultúrno-výchovnej činnosti

Vložiť komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.