Just a natruc opäť v knižnici

Výstava Just a natruc opäť v knižnici bude prístupná v Krajskej knižnici v Žiline počas novembra. Vernisáž výstavy sa bude konať 3. novembra o 16:30.

Fotoskupina Just a Natruc je voľné združenie šiestich neprofesionálnych fotografov zo Slovenska a Filipín tvoriacich v Žiline. Títo si rozumejú navzájom predovšetkým ľudsky, ale samozrejme, aj po stránke fotografickej tvorby. Začínajú byť známi nielen v Žiline, ale aj v rámci Slovenska a čiastočne aj v zahraničí, kde vystavujú individuálne, či kolektívne. Kolekcia ich fotografií bola v roku 2020 ocenená na medzinárodnom bienále umeleckej fotografie Interfotoklub Vsetín hlavnou cenou Grand Prix.

V Krajskej knižnici v Žiline sa predstavujú už po druhýkrát. Aj tento rok sa jedná o výstavu, ktorá predstavuje ucelené súbory fotografií jej jednotlivých členov. Kurátorský výber fotografií bol vytvorený Mariánom Závackým.

Vicente Arce zachytil magickú atmosféru života dvoch ľudí v strednom veku, Ivany a Maxa, ktorí sa vzdali doterajšieho spôsobu existencie a vybudovali koziu farmu na Vlčom vrchu, kde žijú spätí s okolitou krásnou prírodou, obklopení zvieratami, ktoré milujú.

Jaromír Fašianok vystavuje cyklus Ľudia v práci, kde dokumentárnym spôsobom zobrazuje pracovné činnosti ľudí v rôznych sférach priemyslu. Tým, že sú fotografie čierno-biele, oko diváka nie je zbytočne rozptyľované pracovným prostredím, ktoré však dotvára potrebnú kulisu samotným pracujúcim.

Jozef Chromiak sa v poslednom čase venuje fotografovaniu čarovného sveta cirkusových manéží. Na prezentovaných fotografiách ukazuje veľmi ľudský medailón klauna – ženy menom Dáša, ktorá má za sebou určite zaujímavý životný príbeh. Svet cirkusu jej dal zázemie a možnosť rozdávať smiech aj pre ostatných. Napriek radosti, z fotografií ide aj určitá dávka sentimentu a smútku.

Juraj Rek vždy rád zobrazoval nie primárnu realitu, ale autorsky dotvorený a v dobrom zmysle slova manipulovaný odraz vonkajšieho sveta. Nie je tomu inak ani teraz a tak pri jeho fotografiách sa nám vybavujú všakovaké príbehy skryté v jeho intelektuálnej umeleckej duši.

Martin Tomáška sa vracia čiastočne k fotografovaniu na film. Na ten zachytil atmosféru ľudových slávností v Martine a ako jediný zo skupiny na farbu. Prezentuje tu štylizované portréty účastníkov v prirodzenom prostredí skanzenu, pričom dbá na krásu ľudového odevu. Pri fotografiách sa inšpiroval prácou známej fotografky a filmárky Sonky Maletz.

Marián Závacký fotografuje okrem iného aj živú fotografiu. Vzťah domácich miláčikov a ich majiteľov je jeho aktuálna téma. Zdokumentoval viaceré humorné postrehy z výstavy mačiek v Žiline, kde divákovi kladie otázku, či potreba exhibície nie je viac v samotnom človeku, ako vo vystavených zvieratách.

Vložiť komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.