Činnosť Krajskej knižnice v Žiline za rok 2022

Dlhoroční návštevníci krajskej knižnice, ako aj tí, ktorí potrebovali knihy alebo iné informačné zdroje a spomenuli sa na prítomnosť zelenej budovy na Ul. A. Bernoláka, sa určite potešili „normálnemu chodu“ knižnice. Po váhavých prvých mesiacoch roka, spojených s protiepidemiologickými opatreniami knižnica naplno a bez obmedzení sprístupňovala svoje priestory návštevníkom väčšinu roka. Skončila sa éra, ktorá ochromila dianie vo všetkých kultúrnych inštitúciách a knižnica vstúpila do lepšej etapy svojej činnosti.

Priaznivé podmienky sa prejavili na číslach, ktoré knižnica každý rok vyhodnocuje a porovnáva. V porovnaní s predchádzajúcim rokom samozrejme stúpol počet čitateľov aj návštevníkov knižnice, vzrástol počet výpožičiek. Čitateľský preukaz si založilo 9 055 čitateľov, ktorí tak získali „priepustku“ ku knižničným službám na 365 dní. K nim je možné pripočítať aj 1 974 čitateľov, ktorí vlastnili platný čitateľský preukaz už z predchádzajúceho roka a v r. 2022 knižnicu navštívili. Celkovo tak knižnica obslúžila 11 029 unikátnych osôb. Ak sa Vám to zdá málo a máte pocit, že niekedy je knižnica „preplnená“, knihovníci evidujú aj návštevníkov. Jeden čitateľ priemerne navštívi knižnicu takmer 11 krát do roka. Navyše takmer 15 tisíc osôb prišlo do knižnice z dôvodu účasti na podujatiach či klubovej činnosti. Ďalších takmer tisíc ľudí prišlo cielene navštíviť knižničné výstavy, ktoré si samozrejme môže pozrieť každý návštevník knižnice aj popri vyhľadávaní kníh.

Čo ešte prezradila knižničná štatistika? Z 9 055 čitateľov bolo približne 3 000 do 15 rokov, takže jedna tretina. Vekovo početnou skupinou boli aj čitatelia medzi 20 – 29 rokom života (a za ňou skupina 39 – 40 rokov) a tu sa odzrkadlilo aj zastúpenie vysokoškolských študentov, ktorí tvorili 10 % čitateľov. Do knižnice prichádzalo veľa mladých rodín s deťmi, čo knihovníci vidia veľmi radi – je nádej, že čítať bude aj nastupujúca generácia. Knižnica im vyšla v ústrety zvýhodneným, tzv. rodinným preukazom, využilo ho 1 659 osôb. Knihovníci boli zároveň povďační každému pedagógovi, ktorý priviedol svojich žiakov a študentov do knižnice.

Tradičnými návštevníkmi knižnice sú starší ľudia a dôchodcovia. Podľa vekovej štruktúry tí, ktorí mali nad 60 rokov, predstavovali 11,5 %. Traja najstarší čitatelia mali rok narodenia 1930. Knižnica dôchodcom ponúka zvýhodnený registračný poplatok, obdobne osobám so zdravotným postihnutím, ktorých sa zaregistrovalo v knižnici viac ako 400. Medzi ľuďmi, ktorí majú závažný zdravotný problém, boli v obľube zvukové knihy s nahrávkami rôznych žánrov, najmä známych románov.

Všeobecne sa vie, že čítajú viac ženy ako muži, v knižnici sa ich zaevidovalo až 66 %. Najaktívnejší čitateľ však bol muž a v priebehu roka si požičal v knižnici 313 kníh.

Počet dokumentov (najmä kníh, časopisov), ktoré si čitatelia požičali v knižnici alebo odniesli so sebou bol 373 077. Najčítanejším autorom bol Dominik Dán, spomedzi detských kníh viedol Denník odvážneho bojka a hrdinom číslo 1 ostáva Harry Potter. Stále je veľký záujem o detektívky, z populárno-náučnej literatúry o motivačné knihy, ktoré boli často aj v ponuke predajcov kníh, obdobne ako životopisy známych osobností. Ženy (ale nielen ony) často siahali po knihách od slovenských autoriek. Takmer 400 dokumentov knižnica požičala pre svojich čitateľov alebo naopak pre čitateľov iných knižníc cestou medziknižničnej výpožičnej služby. Na požiadanie vypracovala 339 rešerší z domácich aj zahraničných informačných zdrojov. V oblasti rešeršnej činnosti uvítala spoluprácu s Centrom vedecko-technických informácií v Bratislave, v rámci ktorej priniesla študentom a iným záujemcom informácie z mnohých cenných a overených databáz.

Knižnica pre svojich čitateľov získala okrem dennej tlače a časopisov 4 779 kníh, niektoré aj vďaka darom od obyvateľov a inštitúcií. Cena nakúpených kníh bola rôzna, najdrahšie stáli nad 50 – 60 €, dobrou kúpou bolo 300 kníh po 1,10 €.

Mnoho zaujímavých detských kníh, ktoré knihovníkov a čitateľov zaujali, sa venovalo pocitom detského smútku, rôznorodosti, hnevu. Najmä detským návštevníkom boli určené nové spoločenské hry a sady microbitov či m-botov, na ktorých sa učili programovať v detských kolektívoch. Niekedy dokonca v spoločnosti svojich starých rodičov. Z neknižných dokumentov možno niekomu uspokojí špeciálnu požiadavku 10 získaných učebníc s CD holandčiny pre cudzincov.

V súvislosti s konfliktom na Ukrajine je zaujímavosťou 31 kníh v ukrajinčine, ktoré knižnica získala od vydavateľstva Artforum ako dar.

Aké novinky knižnica v priebehu roka 2022 pre svojich čitateľov pripravila? Už začiatkom roka si mohli všetci aktívni čitatelia stiahnuť do svojich mobilov digitálne preukazy s aktuálnymi prehľadmi výpožičiek a správami z knižnice. Následne im knižnica zabezpečila bezplatný prístup k databáze detských kníh na internete KUBO. Pre svojich čitateľov zakúpila ďalšie balíčky e-výpožičiek z databázy Palmknihy.cz.

Takmer pätina návštevníkov neprichádzala do knižnice prioritne za výpožičkami kníh, ale za aktivitami, ktoré pre ne knihovníci alebo ich hostia pripravili. Konalo sa vyše 770 podujatí pre rôzne záujmové a vekové skupiny, mnohí návštevníci sa vracali na kontinuálne aktivity ako členovia klubov, napr. nového šachového klubu a klubu fantastiky, tréningov pamäti, tvorivého klubu, bibliorelaxu a p.

Okrem spomínaných kurzov v programovaní pribudli kurzy pre seniorov, ktorí sa učili základy počítačových zručností v rámci spolupráce s Národnou koalíciou pre digitálne zručnosti a povolania Slovenskej republiky.

Rozvinula sa spolupráca s Americkou ambasádou, ktorá priniesla nové aktivity a posilnenie fondu kníh v anglickom jazyku. V literárnom parku pribudli nové exteriérové prvky (aj vďaka podpore Nadácie Milana Dubca), posilnil sa jeho komunitný charakter. Vytvoril sa základ pre semienkáreň, ktorá poskytuje semienka na výmenu pre milovníkov záhradkárčenia. Knihovníci rozvážali vyradené knihy alebo knihy získané od čitateľov svojim partnerom (ÚPSVaR, plaváreň, železničná stanica, kaderníctva, ambulancie lekárov a i.), ktorí ich sprístupňovali v rámci aktivity Nájdi knihe druhý domov. Knižnica posilnila tvorbu podcastov, vznikali nové príspevky v knižničnom blogu. Ako člen konzorcia Knižnice Slovenska pripravila na digitalizáciu regionálne periodiká.

Úspešná bola aj projektová činnosť, Žilinčania sa napr. mohli oboznamovať so žilinskými osobnosťami a rodákmi v rámci projektu Osobnosti mesta na pravidelných výstavách. Napriek tomu, že knižnica registrovala čitateľov z celého Slovenska, prioritne slúžila obyvateľom Žiliny, okolitého regiónu a ľuďom, pre ktorých je každodennou súčasťou života. Knihovníci ďakujú všetkým návštevníkom za priazeň.

Zuzana Mjartanová, vedúca Oddelenia knižnično-informačných služieb

Vložiť komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.