Mikuláš Kopernik & film Dva malé kúsky skla v planetáriu

V stredu 22. februára o 17:00 vás pozývame do Krajskej knižnice Žilina na prednášku k 550. výročiu narodenia Mikuláša Kopernika. Mikuláš Kopernik (Nicolaus Copernicus) sa narodil 19. februára 1473 a bol významným poľským matematikom a astronómom. Možno ho nazvať „otcom“ modernej astronómie, pretože to bol on, kto realizoval a obhajoval tézu, že Zem, podobne ako ostatné planéty, obieha okolo Slnka, v teórii nazývanej heliocentrizmus. Prednášať bude Ing. Anton Šiser, Krajská hvezdáreň v Žiline.

Po  prednáške budú k dispozícii platené vstupy do planetária, vhodné pre deti od 6 rokov a dospelých (v čase 18:00, 18:30, 19:00), na ktoré sa treba vopred prihlásiť. V planetáriu sa bude premietať film s názvom Dva malé kúsky skla – Galileove pozorovania ďalekohľadom spôsobili revolúciu, ktorá navždy zmenila náš pohľad na vesmír, naše miesto v ňom a pokračuje už vyše štyri storočia. Dnes už môžeme bežne, tak ako Galileo, pozorovať oblohu cez malé teleskopy a nadchnúť sa jej pôvabmi. V našom filme vás zavedieme medzi súčasných amatérskych pozorovateľov a spolu s nimi objavíte divy a krásy, ktoré vám dokážu sprostredkovať aj malé ďalekohľady. Zoznámite sa aj s vedcami, ktorí nám tento pohľad umožnili.

Na platené vstupy do planetária (film Dva malé kúsky skla) je obmedzená kapacita, preto je potrebné prihlásiť sa vopred:

Vložiť komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.