Jarné prázdniny v Krajskej knižnici v Žiline       

Jarné prázdniny sa pomaličky blížia a ponuka programu bude v Krajskej knižnici v Žiline, organizácii v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja, pestrá.

Pre staršie deti  sme pripravili hravé programovanie s micro:bit. S pomocou zariadenia BBC micro:bit  im vysvetlíme základy blokového programovania, ako sa so zariadením pracuje, aké sú jeho funkcie a využitie a po krátkej inštruktáži do micro:bitu naprogramujeme základné príkazy. Tešíme sa na stretnutie v pondelok 27. februára aj v utorok 28. februára od 10:30.

V stredu 1. marca o 10:30 sa záujemcovia môžu zúčastniť základov 3D modelovania v programe Tinkercad. Na  podujatia Hravé programovanie a 3Dtlač sú vítané deti od 9 rokov spolu s rodičmi či starými rodičmi. Z dôvodu obmedzeného počtu účastníkov je však nutné prihlásiť sa na podujatie vopred na email pckurzy@krajskakniznicazilina.sk najneskôr do piatka 24. februára. Podujatia sú realizované s finančnou podporou predsedu vlády Slovenskej republiky v rámci projektu Veda v knižnici.

Už tradične, v pondelok 27. februára o 15:30 pozývame milovníkov šachu (vo veku od 5 rokov) na šachový klub, ktorý  vedie skúsená trénerka Dana Vaneková. Podmienky prihlásenia a bližšie informácie nájdete na stránke knižnice.

Bezpečne pri ceste je podujatie, na ktorom deťom vysvetlíme pravidlá a bezpečnosť cestnej premávky a naučíme  rozoznávať dôležité dopravné značky. Stretneme sa vo štvrtok 2. marca o 10:30.

Posledný deň prázdnin, v piatok 3. marca o 10:30, budeme objavovať svet a spoločne sa vydáme na tajomné a vzdialené miesta. Vypátrame  krajinu, kde sa pripravuje netradičná zmrzlina a do podzemia jaskyne, z ktorej sa ozývajú strašidelné hlasy. Povieme si niečo o tajomnom lese, do ktorého ľudia radšej nechodia a budeme hľadať najčudnejšie pochúťky, ktoré sa pripravujú v rôznych krajinách. A to zďaleka nebude všetko. Na záver si vytvoríme svoj vlastný spoločný svet, ktorý bude plný farieb. Na podujatia Bezpečne pri ceste a Objavujeme svet pozývame všetky  deti od 5 do 10 rokov, v sprievode ich rodičov.

Okrem podujatí bude zaujímavá aj výstava Vedecká hračka v knihách, ktorá je pokračovaním obľúbenej výstavy Vynálezy. Vedecká hračka je predmet, ktorý pri hre jednoznačným spôsobom demonštruje alebo využíva konkrétny prírodný alebo technický fenomén (zákonitosť, jav, úkaz, princíp, …). Výstavu dopĺňajú knihy z fondu krajskej knižnice, kde sa o danom princípe, či hračke hovorí. Deti sa môžu  nielen do vôle pohrať, ale si po hre aj prečítať príbehy, ktoré povzbudia ich predstavivosť. Výstava je realizovaná s finančnou podporou predsedu vlády Slovenskej republiky v rámci projektu Veda v knižnici a bude prístupná do 28. februára.

Druhá výstava, s názvom Tiché putovanie z Bibiany,  bude hravá a inšpiratívna výstava, ktorá ponúkne cestu svetom „tichých“ kníh, pochádzajúcich z rôznych krajín sveta.  Nielen detský, ale aj dospelý návštevník bude mať jedinečnú príležitosť k hľadaniu, objavovaniu a poznávaniu príbehov ukrytých v obrázkoch. Vďaka aktivitám (cestovateľský denník, príbehové kocky, dotyková hra, tieňové divadlo, puzzle a skladačky) iniciuje spoločné hry, ale aj rozhovory a zážitkové učenie pre jednotlivcov, rodiny i kolektívy. Výstava bude sprístupnená verejnosti od 2. marca v rozprávkovej miestnosti na detskom oddelení.

Veríme, že vás náš program v knižnici oslovil a jarné prázdniny v knižnici budú pre deti nezabudnuteľným zážitkom.

Mgr. Jana Neslušanová, koordinátorka  kultúrno-výchovnej činnosti

Vložiť komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.