Týždeň slovenských knižníc v Krajskej knižnici v Žiline

Celoslovenský Týždeň slovenských knižníc bude prebiehať v termíne od 6. do 12. marca 2023 pod spoločným mottom: Knižnice pre všetkých – Knižnice, záruka kvalitných informácií. Slávnostné otvorenie sa uskutoční v pondelok 6. marca o 13:00 v Trenčíne.

Ako uvádza Slovenská asociácia knižníc, profesionálne združenie knižníc, cieľom je vzhľadom na akútny problém dezinformácií a hoaxov v elektronickom prostredí poukázať na to, že knižnice sú etablovanými odbornými pracoviskami profesionálne pracujúcimi s informáciami a sú miestom na získanie overených, pravdivých a kvalitných informácií.

Krajská knižnica v Žiline pripravila pre svojich používateľov i ostatnú verejnosť množstvo zaujímavých aktivít. Pondelok 6.3. a v utorok 7. 3. o 10:30 odštartuje týždeň obľúbenou Knihuľkou pre najmenšie deti, ktoré sa zoznámia s rytmikou materinského jazyka, naučia sa nové slová a zopakujú si zabudnuté riekanky našich starých materí. O 10:45 si žiaci 2. stupňa základných škôl vypočujú zaujímavú prednášku Jozefa Benikovského z Logiscool s názvom Bezpečnosť na internete.

V utorok 7. marca o 10:30 predstaví Zuzana Kuglerová starším žiakom základných škôl svoje regionálne povesti z kníh: Kliatba kožušníkovej vdovy, Turkova stupaj a Veľká kniha slovenských povestí, ako aj najnovšiu tvorbu so zameraním na obdobie Keltov a Starých Slovanov. V ten istý deň o 17:00 autorka uvedie do života svoju novú básnickú tvorbu na stretnutí pod názvom Báseň & Pieseň. Bude to večer plný poézie a hudby, svojimi piesňami ju bude sprevádzať Igor Cvacho.

Aj tento rok, v stredu 8. marca o 15:30, sa opäť bude čítať z okien slovenských knižníc v rámci projektu Je nás počuť.

Ak sa niekto chce inšpirovať fantastickým svetom, Klub tvorivého písania fantastiky v stredu 8. marca o 16:00 je vhodným práve pre vás. Na pravidelných stretnutiach klubu (dvakrát mesačne), sa čítajú ukážky od rôznych autorov fantastickej literatúry a spoznáva ich svet. Pripravili sme pre vás aj rôzne aktivity na rozvoj tvorivého myslenia.

9. marca o 16:30 krajská knižnica pozýva všetkých, ktorí sa chcú podeliť so skúsenosťou s duševným zdravím, na ďalšie stretnutie. Cieľom je pod vedením Ligy za duševné zdravie podporiť starostlivosť o duševné zdravie na Slovensku.

O kriminálnych príbehoch, hoaxoch a dezinformáciách vo štvrtok 9. marca o 16:30 porozpráva Peter Šloser, bývalý plukovník z Prievidze. Predstaví svoje kriminálne príbehy, v ktorých odhaľuje tajomstvá zo zákulisia policajnej práce.

Viete ako nenaletieť rôznym hoaxom? Ako sa chrániť pred nepravdivými informáciami v otázkach financií? Riešením je rozumieť im. Pozývame vás na prednášku v piatok 10. marca o 11:45, kde sa dozviete ako sa ubrániť rôznym podvodom a finančne prosperovať už aj v mladom veku.

Týždeň slovenských knižníc zavŕši podujatie s názvom Pravda alebo lož v sobotu 11. marca o 10:00, na ktorom nenásilnou formou, pomocou literatúry, pomôžeme deťom vo veku od 6 do 12 rokov rozlišovať, čo je pravda a čo je klamstvo.

Hravá a inšpiratívna výstava Tiché putovanie z Bibiany bude počas marca ponúkať cestu svetom „tichých“ kníh, pochádzajúcich z rôznych krajín sveta (európske, americké, arabské, japonské, thajské, kórejské, austrálske). Detský návštevník bude mať jedinečnú príležitosť k hľadaniu, objavovaniu a poznávaniu príbehov ukrytých v obrázkoch.

Špeciálnou ponukou pre deti do 15 rokov bude bezplatné zápisné do knižnice na jeden rok.

Veríme, že vás náš program osloví nielen počas Týždňa slovenských knižníc a Marca – mesiaca knihy, ale aj počas celého roka 2023 bude pre vás knižnica miestom, ktoré budete pravidelne navštevovať.

Bližšie informácie o naplánovaných podujatiach nájdete na web stránke knižnice a na sociálnych sieťach.

Mgr. Jana Neslušanová, koordinátorka kultúrno-výchovnej činnosti

Vložiť komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.