Prázdninový denník z Krajskej knižnice v Žiline

Letné prázdniny sú opäť tu a Krajská knižnica v Žiline si pripravila pestrý a bohatý program. Privítanie leta začne už v utorok 4. júla o 10:30 a bude plné zábavy a súťaží pre všetky deti od 4 do 10 rokov. Cez letné prázdniny sa deti môžu tešiť na pestrý program každý utorok od 10:30. Pripravené máme rôzne témy (Kde bolo, tam bolo.., Rozkvitnutá lúka, Pravda alebo lož, Ako sa dnes máš? Príroda okolo nás) a všeličo iné. Niektoré z pripravovaných podujatí budú realizované pri príležitosti Medzinárodného dňa stromov, ktoré si pripomíname v októbri. Organizátorom je mesto Žilina v spolupráci s ÚHA, Krajskou knižnicou v Žiline a Rosenfeldovým palácom, ktoré tento rok pripravujú viaceré výchovno-vzdelávacie aktivity.

Spolu s deťmi vo veku od 2 do 4 rokov sa knihovníci vyberú do Rozprávkova a spoznajú rozprávku O červenej čiapočke (17. júla o 10:30) a o Kozliatkach (14. augusta o 10:30).

Deťom od 3 do 6 rokov jazykové štúdio zdarma ponúka každú stredu od 10:30 ukážkové hodiny angličtiny, na ktoré pozýva medvedík Teddy Eddie. Bližšie informácie o termínoch nájdete na web stránke knižnice.

Klub šikovných rúk a pripravené témy budú zaujímavé nielen pre rodičov a ich deti, ale aj starých rodičov a ich vnúčatá (Vtáčik, Sovička a lišiak z filcu; Kumihimo náramky, Mám rád/a svoje mesto, Visačka na dvere, V slimačom domčeku). Zaujímavé budú aj podujatia, ktoré budú počas leta realizované v rámci Stredoeurópskeho dňa stromov, ktorý budeme oslavovať v októbri (18. júla a 8. augusta o 10:30).

Aj cez letné prázdniny sa krajská knižnica postará o zlepšenie digitálnych zručností seniorov a pozýva aj ich vnúčatá (vo veku od 9 do 13 rokov) na podujatia zamerané na základy programovania a práce s 3D tlačou. Z dôvodu obmedzeného počtu účastníkov žiadame záujemcov o prihlásenie sa vopred na emailovej adrese: pckurzy@krajskakniznicazilina.sk alebo telefonicky: 041/ 723 27 45.

Pre veľký záujem z minulého roka knižnica opäť prekvapí svojich detských čitateľov večerným prázdninovým rozprávkovým stretnutím pod názvom Rytieri v knižnici. Deti vo veku od 5 rokov sa môžu tešiť na program plný prekvapení v utorok 8. augusta od 16:30 do 19:00. Súčasťou večera bude aj prezentácia dobových kostýmov a výzbroje, šermiarskych techník, lukostreľby a ukážky remesla – minciar.

Teen Summer´23 bude séria umeleckých workshopov, počas ktorých si teenegeri vo veku od 13 rokov môžu prísť vyskúšať svoju tvorivosť a predstavivosť. Prípadne ju môžu prísť objaviť. Stretnutia nie sú nadväzné, takže záujemcovia si môžu vybrať, čo ich zaujíma (Sochárstvo postmoderny, Dioráma, Cosplay, Hlina v dizajne).

Priaznivci šachu vo veku od 5 rokov si prídu tiež na svoje. Môžu sa zúčastniť súťaží a zmerať si svoje sily v príjemnom prostredí Literárneho parku za knižnicou, v ktorom sú umiestnené exteriérové šachové stoly.

Zaujímavé budú aj letné šermiarske tréningy pre všetky deti od 6 rokov vo štvrtok 13. júla a 17. augusta od 15.00 do 17.00, ktoré sa budú konať taktiež v Literárnom parku. Nadšenci stredovekej kultúry si tak môžu vyskúšať tento jedinečný šport. Tréningy zrealizujú skúsení šermiari z OZ Cech Terra de Selinan.

V priebehu mesiacov máj a jún sa začal v knižnici aktívne rozbiehať Klub spoločenských hier, ktorý bude pokračovať aj cez prázdniny (každý štvrtok od 15:00). Knižnica ponúka dostatočne veľký priestor na hranie a stále sa rozširujúcu zbierku spoločenských hier. Vítaní sú nielen profesionáli, ale aj úplní začiatočníci vo veku od 5 rokov. Hráči si môžu priniesť vlastné spoločenské hry, ktoré nemajú s kým hrať.

Krajská knižnica plánuje počas mesiacov júl aj august premietanie najlepších krátkych animovaných filmov Best of Anča 2023 nielen pre deti (každý pondelok v čase 10:30 -12:00), ale aj pre dospelých (každú stredu od 16:00 do 18:00).

Výstava Slnko v duši počas letných mesiacov určite zaujme veľa návštevníkov, ktorí ocenia zručnosť a tvorivosť malých i väčších tvorcov. Výstava má v knižnici už svoju tradíciu – po prvýkrát sa konala v roku 1997. Všetky ročníky výstavy pripravovali žiaci špeciálnych škôl a školských zariadení zo Žilinského kraja a konali sa pod patronátom zriaďovateľa špeciálnych škôl a zariadení – Regionálneho úradu školskej správy v Žiline. Žiaci a deti rôznych vekových kategórií vystavujú svoje práce vytvorené z rozličných materiálov, často z odpadových. Malé umelecké diela vytvorené na vysokej estetickej úrovni mnohokrát vzbudzujú obdiv.

Počas leta budú na detskom oddelení vystavené práce zo súťaže „Môj obľúbený strom“, ktorú organizuje Útvar hlavného architekta s oddelením životného prostredia mesta Žilina.

Veríme, že leto v knižnici prinesie deťom veľa zážitkov.

Bližšie informácie o naplánovaných podujatiach, prihlasovaní a termínoch nájdete na web stránke knižnice a na sociálnych sieťach. Zmena programu vyhradená.

Mgr. Jana Neslušanová, koordinátorka kultúrno-výchovnej činnosti

Vložiť komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.