Inšpirácie z fínskych knižníc

Program Erasmus+ poznajú hlavne študenti ako možnosť stráviť semester či dva v zahraničí. V rámci výzvy Vzdelávanie dospelých však mohli vycestovať aj pracovníci Krajskej knižnice v Žiline. Ako cieľ svojej cesty si vybrali Fínsko, ktorého knižnice sa radia medzi najrozvinutejšie na svete.

Na prelome mesiacov máj a jún knihovníci navštívili knižnice v Helsinkách a Turku, kde sa zamerali najmä na netradičné služby, ktoré tieto knižnice ponúkajú. „Sledovali sme, čo nové by sme mohli našim čitateľom ponúknuť, ako posunúť naše služby na vyššiu úroveň a čím sa fínske knižnice líšia od tej našej,“ hovorí Zuzana Mjartanová, vedúca knižnično-informačných služieb.

Fínske verejné knižnice fungujú ako sieť, zdieľajú nielen skúsenosti a podujatia, ale aj knižný fond. Vo fínskej knižnici si požičiate aj spoločenskú hru, hracie konzoly, film, či videohru. Verejnosti sú prístupné viaceré technológie v takzvaných makerspace. Tu môžete nájsť 3D tlačiarne, vyrezávacie a vypaľovacie stroje, veľkoplošné tlačiarne, nažehľovacie stroje, šijacie stroje. Súčasťou väčších knižníc sú kiná, nahrávacie štúdiá, požičovne hudobných nástrojov. Bežné sú malé i väčšie študovne pre individuálnu i kolektívnu prácu. Knižnice majú vo fonde všetky dokumenty vydávané vo Fínsku. Ich návštevnosť je vysoká. Fíni veľa čítajú, študujú, vzdelávajú sa. Žiaci a študenti dostávajú v školách zadania vyžadujúce si samostatnú prácu a množstvo študijných materiálov, ktoré získavajú v knižniciach. Radi sa tu stretávajú rôzne skupiny ľudí, ktorých spájajú podobné záujmy,  bežne ich navštevujú celé rodiny, ktoré tu spoločne trávia veľa svojho času. Knižnice takto nadobúdajú úlohu komunitných centier. Fínske knižnice sú otvorené do neskorých večerných hodín, mnohé aj celú noc. Služby knižníc sú poskytované zdarma, všetko financuje štát a miestna samospráva.

Prvé skúsenosti získané vo Fínsku už aplikuje v praxi aj Krajská knižnica v Žiline. „Rozšírili sme fond spoločenských hier, sprístupnili verejnosti 3D tlačiareň, šijacie stroje, čoskoro pribudne samoobslužné zariadenie na požičiavanie a vracanie kníh.. Aj Krajská knižnica v Žiline chce pre svojich čitateľov byť akýmsi tretím priestorom, „obývačkou mesta“, kde ľudia prídu tráviť svoj voľný čas, študovať alebo sa venovať svojim záujmom,“ povedala Katarína Šušoliaková, riaditeľka Krajskej knižnice v Žiline.

Mgr. Anna Berthotyová, projektový manažér

Vložiť komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.