Prvé stretnutie Krajskej knižnice v Žiline v žilinskej nemocnici na tému Priateľstvo

Krajská knižnica v Žiline, inštitúcia v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja, zrealizovala prvé podujatie pre deti hospitalizované na oddelení pediatrie v žilinskej Fakultnej nemocnici s poliklinikou. Podujatie na tému Priateľstvo sa konalo 24. októbra. Jeho cieľom bolo, aby deti aspoň na chvíľku zabudli na nemocničné priestory, v ktorých sa nachádzajú, aby sa vzájomne lepšie spoznali a uvedomili si, že priateľstvo môže vzniknúť kdekoľvek a kedykoľvek. Prvá kniha, s ktorou sme pracovali, bola kniha HORE NA HORE od Zuzany Kolejákovej. Kniha zachytáva silné priateľstvo medzi dvomi zvieratkami, líškou a medveďom, na ktorých sa dá ukázať, akí sú pre seba priatelia vzájomne dôležití, ako sa vzájomne dopĺňajú a čo všetko sú pre seba ochotní podstúpiť, ak sa jedná o skutočné priateľstvo. Odlišné povahy zvierat, ich odlišný spôsob žitia a správania zároveň poukazujú na dôležitosť tolerancie, pochopenia a vzájomnej podpory priateľov. Text knihy dopĺňajú otázky k prečítanému obsahu a nútia deti rozmýšľať o hodnotách skutočného priateľstva a jeho výhodách.

Čitateľskú gramotnosť detí sme sa snažili podporiť doplňujúcimi aktivitami súvisiacimi s priateľstvom. Deti spoznali a správne priradili k sebe priateľov z rozprávkových kníh a prerozprávali obsah vybraných príbehov (Danka a Janka, Včielka Mája, Pes a Mačka, Mimi a Líza, Máša a Medveď,…). Následne sa porozprávali o svojich skúsenostiach s priateľmi, o tom, akú má pre nich priateľstvo hodnotu, aké sú jeho základné princípy, či sú alebo nie sú dobrými priateľmi a prečo.

Ďalšia kniha, ktorú sme predstavili, bola o Nezvyčajných priateľstvách vo svete rastlín a zvierat od poľskej autorky Emilie Dziubak. Pomocou tejto knihy sme vysvetlili rozdiel medzi skutočným a falošným priateľstvom.

Tvorivá dielňa pozostávala z výroby farebnej papierovej reťaze. Symbolizovala priateľstvo, silnú pevnú reťaz, ktorú je len ťažko pretrhnúť, pevne drží ako skutočné priateľstvo, ak má dobré základy a staráme sa oň. Každé z detí si vybralo päť farebných prúžkov papiera, na ktoré mali napísať päť vecí, spojení či viet, ktoré im ako prvé napadli pri slove priateľstvo. Deti boli kreatívne a medzi odpoveďami boli konkrétne mená dobrých priateľov či domácich miláčikov, silné spojenia týkajúce sa priateľstva ako spoločný čas, dôvera, úsmev či citát Kniha, najlepší priateľ človeka. Všetky vymyslené spojenia sme analyzovali do hĺbky a zistili sme, že v niečom sme mali rovnakú predstavu a názor na priateľstvo, v inom sme ako priatelia odlišní. Uvedomili sme si vzájomnú rozdielnosť v našich hodnotách a dôležitosť tolerancie každého jedinca. Deti zapájali svoju fantáziu k danej téme a tolerovali názor a postrehy jeden druhého. Spoločná práca s textom viedla k budovaniu čitateľských zručností detí, potrebných na ich efektívnu prácu s textom.

Poslednou interaktívnou aktivitou bola spoločná spolupráca počas detskej hry „telefón“, ktorá však bola prenesená na jej hmatovú formu. Spolu s deťmi a rodičmi sme spravili kruh, pochytali sa za ruky a „odkaz“ sme si posúvali stláčaním rúk, pričom záležalo na počte stisnutí, ich intenzite a časových intervaloch medzi nimi. Spoločné stretnutie detí sme tak zakončili smiechom a radosťou. Cieľom hry bolo, aby si deti uvedomili podstatnú vec – hodnotu pravdy, pretože sa môže ľahko zmeniť, prikrášliť, či doplniť o nepravdivé skutočnosti. A to platí nielen pre priateľstvo, ale aj pre náš každodenný život.

Michaela Pastorková, Krajská knižnica Žilina, knihovníčka

Vložiť komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.