Staň sa svojou obľúbenou postavou

The Europe Challenge, iniciovaná European Cultural Foundation (Európskou kultúrnou nadáciou, ECF) a podporená Fondazione Cariplo, Scottish Library and Information Council, financovaná z verejných zdrojov prostredníctvom Arts Council England, oznámila, že 55 knižníc a komunít bolo podporených  v roku 2024 v rámci programu: Libraries, Communities and Democracy (Knižnice, komunity a demokracia). Tento nový ročník programu sa venuje viacerým výzvam, ktorým Európa čelí, napríklad sociálnej izolácii, nerovnosti, dezinformáciám a klimatickej kríze, prostredníctvom zmien riadených komunitami a knižnicami po celej Európe.

Výzva The Europe Challenge oslovila knižnice a ich komunity, aby navrhli kreatívne riešenia, ktoré by podporili demokratickú participáciu a sociálny a environmentálny rozvoj. Doručených bolo 126 žiadostí z 28 krajín, čo je najširší záber od založenia programu v roku 2020. Rok 2024 priniesol program do 10 nových krajín, ako napríklad Írsko, Gruzínsko, Rumunsko, Švédsko a Chorvátsko. Krajská knižnica v Žiline je prvou knižnicou, ktorá prináša program aj na Slovensko.

Úspešné iniciatívy The Europe Challenge 2024 sa venujú širokej palete otázok, ktoré menia úlohu knižníc na piliere európskej demokracie. Projekt Krajskej knižnice v Žiline – Staň sa svojou obľúbenou postavou – sa snaží zároveň bojovať s osamelosťou dospelej populácie, ako aj podporovať udržateľný rozvoj.

Zmyslom projektu je vybudovať pri knižnici komunitnú požičovňu kostýmov. Tieto budú k dispozícii všetkým registrovaným používateľom knižnice a budú si ich môcť vypožičať, keď sa budú chcieť preobliecť za svoju obľúbenú knižnú či filmovú postavu. Požičovňu by mali zásobovať tvorivé dielne organizované Krajskou knižnicou v Žiline, na ktorých budú postupne vyrábané kostýmy alebo ich časti, ale aj doplnky ako napr. štíty, meče či klobúky. Knižnica v tejto súvislosti zároveň plánuje pripraviť fašiangový maškarný mini ples, otvorenie leta so stredovekou tematikou či komiksové stretnutie na začiatku septembra.

„Knižnice sú viac ako domy pre knihy; sú životnou silou európskych komunít. Ponúkajú bezpečný priestor, pestujú vzdelanie, bojujú so sociálnou nerovnosťou a budujú odolnú spoločnosť. V posledných rokoch knižnice naprieč celou Európou čelia hrozbe zatvárania, útokom extrémistov a cenzúre. The Europe Challenge je v prvej línii, aby vdýchla európskym knižniciam nový život. Teší ma, keď vidím, že toľko komunít a knižníc naprieč Európou kreatívne hľadá možnosti ako vyriešiť problémy a zlepšiť stav spoločnosti a životného prostredia.“ povedal André Wilkens, riaditeľ Európskej kultúrnej nadácie.

Knižnice a komunity, začnú realizovať svoje projekty v januári 2024 a budú v nich pokračovať až do septembra 2024. Počas tohto obdobia sa budú zúčastňovať online a offline stretnutí venovaných rozvoju zručností a mentoringu vďaka partnerom programu: Including Society, Changency, DOKK1 Aarhus Public Libraries, Public Libraries 2030 a OBA Public Libraries Amsterdam.

Srdečne vás pozývame na prvé stretnutie, na ktorom budeme vytvárať novodobé fašiangové masky inšpirované hrou Minecraft. Stretneme sa v Krajskej knižnici v Žiline v piatok, 26. januára o 16:00.

Infografika o programe Europe Challenge 2024 (v angličtine)

Prehľad 55 úspešných projektov (v angličtine)

Mgr. Anna Berthotyová, projektový manažér

Vložiť komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.